algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Els preus es congelaren gràcies a la caiguda de l'IPC en el sector hoteler

El govern espera que l'índex davalli fins al 3%

L'Índex de Preus al Consum (IPC) es va mantenir invariable el setembre gràcies a la baixada de preus del sector hoteler, amb la qual cosa la inflació acumulada en els tres primers trimestres de l'any es queda en el 2'5 per cent (mig punt per sobre de l'objectiu previst pel BCE per tot l'any), i la interanual (darrers dotze mesos) disminueix fins al 3'4 per cent, tres dècimes menys que el mes anterior, segons dades fetes públiques ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El govern, davant això, creu que l'any acabarà amb un IPC del 3%.

La inflació subjacent (que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats) va baixar al setembre un 0'1 per cent, disminuint del 3'6 al 3'5 per cent en taxa interanual. Igualment, l'IPC harmonitzat espanyol (IPCH) tampoc no va variar el mes passat i situa la taxa interanual en el 3'4 per cent. Els preus del grup de begudes alcohòliques i els tabacs varen ser els que més varen créixer el setembre (1 per cent), seguits d'ensenyament (0'8 per cent). En taxa interanual, els grups on més han pujat els preus són aliments i begudes no alcohòliques (6'4 per cent), hotels, cafès i restaurants (5'1 per cent), ensenyament (3'8 per cent).

Les comunitats autònomes més inflacionistes al setembre, amb un 0'1 per cent, varen ser Andalusia, Astúries, Extremadura, País Basc i Ceuta i Melilla. No varen variar els preus a les Balears, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Galícia, Múrcia, Navarra i La Rioja. A la resta, es varen registrar baixades: a Aragó, Catalunya i Madrid, una dècima, i a les Canàries, tres. En taxa interanual, les majors pujades es registren a La Rioja i al País Basc (3'9 per cent), seguides de les Balears (3'8).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris