algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

El PSOE romp l'acord sobre la renovació d'òrgans institucionals

Exigeix al PP que desmenteixi que s'hagi volgut afavorir un amic de Zapatero

34034

Rato, a l'esquerra, i Caldera, a la dreta, es troben enfrontats.

L'acord per renovar els òrgans institucionals que aconseguiren PP i PSOE dilluns ja està romput. De fet, ahir el PSOE retirà les seves propostes del Senat. El portaveu, Jesús Caldera, assegurà que el PSOE es desvincula d'un pacte que, segons digué dimecres Rodrigo Rato, és fruit del xantatge. Ara, els socialistes afirmen que l'acord quedarà romput fins que el PP desautoritzi Rato. Un acord que costà quatre mesos de negociació ha quedat trencat després dels breus minuts que durà la resposta parlamentària que dimecres donà Rato a Caldera. El PSOE, segons digué ahir el seu portaveu parlamentari, «no pot sentir-se vinculat» a un acord que el també vicepresident segon qualificà com un xantatge. Rato, afegí, «situa al Parlament i la seva funció democràtica d'elegir als membres dels òrgans institucionals com un lloc on es practica el xantatge».

La solució passa perquè el PP mogui fitxa. «El Govern sabrà el que ha de fer», digué Caldera. El secretari d'Organització socialista, José Blanco, afegí que és necessària «una desautorització». Per Blanco, «Rato vol morir matant». El que féu dimecres en el Congrés, digué el dirigent socialista, fou desautoritzar el president del Govern, José María Aznar, en qüestionar la negociació que mantingueren PP i PSOE, ja que, segons precisà Caldera, fou el propi Aznar qui tancà el pacte a través del secretari general del PP, Javier Arenas.

Caldera en desvetlà nous detalls. El primer fou que el nom que motivà l'enfrontament en el Congrés, el de Jaime González, fou proposat pel propi PP per la Comissió Nacional de l'Energia, en contra del que afirmà Rato, que deia que era amic de José Luis Rodríguez Zapatero, el cap del PSOE. El PSOE proposà el que fos el seu candidat en les darreres eleccions autonòmiques a Castella-Lleó per al Tribunal de Comptes, però el retirà per arribar a l'acord.

El segon detall és el nou enfrontament que mantingueren el propi Caldera i Rato en els corredors del Congrés. «La setmana que ve, demana'm-ho una altra vegada», va dir Rato. «Si continues essent ministre t'ho demanaré», fou la resposta del portaveu socialista, fent referència a la delicada situació de Rato pel cas Gescartera. «Si hagués estat en el cas de Rato, jo hauria dimitit», sentencià Caldera. El president del Govern, José María Aznar, no obstant això, assegurà que «hi ha uns acords, i esper i desig que es respectin. Duc des del mes de juny intentant que així sigui i esper que l'acord final al qual s'ha arribat sigui respectat per les parts, sense necessitat de cap altre comentari per part meva». Aznar insistí que allò més rellevant és que aquells acords «siguin respectats, es posin en marxa i entrin en vigor».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris