algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

La UE estudia la hipòtesi que el mal de les vaques boges es transmeti als xots

Agricultura confirma dos nous casos de caps de bestiar afectats per l'EEB a Castella i Lleó

La Comissió Europea va reconèixer ahir que estudia la «hipòtesi» d'una transmissió de l'encefalopatia espongiforme bovina (EEB), o mal de les vaques boges, als xots. Segons explicà a la premsa la portaveu responsable de Sanitat i Protecció dels Consumidors, Beate Gminder, l'Executiu de la UE ha sol·licitat als científics que investiguin l'eventual transmissió de l'EEB al bestiar oví.

«De moment, es tracta només d'una hipòtesi, però volem preparar-nos», afegí Gminder, qui confirmà que alguns laboratoris estan preparant tests ràpids per verificar la presumpta presència del mal en els xots. Explicà que, de moment, no tenen proves que els xots, de manera natural, puguin tenir una variant de la malaltia de les vaques boges. Allò que se sap és que, «en condicions experimentals, si es proporcionen prions infectats als xots, aquests poden mostrar símptomes del mal», admeté.

Els xots estan inclosos des del principi dins del grup al qual s'apliquen les mesures de precaució preses arran de la crisi de les vaques boges. Així, està prohibit alimentar-los, com a la resta de remugants, amb farines animals "la principal via de transmissió de l'EEB", i és obligatori separar a l'escorxador els materials de risc, com el cervell i la medul·la, per evitar-ne la introducció a la cadena alimentària. La malaltia dels xots, coneguda com la «tremolosa», s'assembla a l'encefalopatia espongiforme desenvolupada per les vaques boges, i de fet es creu que l'origen de l'EEB està en el consum per les vaques de pinsos fabricats amb restes de xots que havien patit la «tremolosa».

D'altre costat, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació espanyol confirmà ahir dos nous casos del mal de les vaques boges, detectats en explotacions de Castella i Lleó, concretament a Àvila i a Zamora. Per contra, l'examen realitzat pel laboratori de referència de Saragossa a la vaca detectada a Cantàbria, importada de França i de menys de trenta mesos, resultà «no concloent».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris