nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Regne Unit i l'Estat espanyol poden compartir la sobirania de Gibraltar el proper agost

Londres titlla d'«especulació» els rumors existents

El Ministeri britànic d'Afers Estrangers està disposat a modificar l'estatut colonial de Gibraltar, de gairebé tres segles d'antiguitat, firmant un acord per compartir-ne la sobirania amb Espanya, segons informa en la seva edició d'ahir el rotatiu britànic The Telegraph. L'acord seria rubricat l'agost del 2002, per posar fi a 18 anys de negociacions sobre el futur del penyal, precisa el diari esmentat en fonts oficials espanyoles.

Gibraltar, un territori de sis quilòmetres quadrats, es troba sota jurisdicció britànica des de 1704. Londres i Madrid, segons The Telegraph, esperen que un acord sobre un repartiment de la sobirania permeti apaivagar el debat. Durant les negociacions efectuades a Barcelona el mes passat de novembre, britànics i espanyols manifestaren la seva convicció d'arribar a un «acord global», posant com a data límit l'estiu del 2002.

El ministre britànic d'Assumptes Europeus, Peter Hain, espera reprendre les converses amb el Govern espanyol durant les pròximes setmanes. Per la seva banda, un diplomàtic britànic afirmà que «reconeixem que serà molt difícil convèncer els habitants de Gibraltar que l'opció que els oferim és la millor. Per tant, necessitarem molta ajuda del Govern espanyol».

Fonts oficials espanyoles esmentades per la publicació digueren que l'acord hispanobritànic seria «útil», encara que Gibraltar el rebutjàs, «perquè marcaria una fita històrica en la disputa». Tot i això, ahir mateix el Ministeri britànic d'Afers Estrangers qualificà d'«especulacions i conjectures» aquestes informacions de premsa, i afirmà que «estam en espera de la pròxima reunió ministerial, que es farà per febrer i que estan preparat els seus responsables».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris