nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

L'OMS creu improbable la relació entre urani empobrit i leucèmia

Trillo compareix dijous al Congrés per informar sobre els exàmens mèdics

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) no creu que pugui establir-se una relació causa-efecte entre l'urani empobrit de les municions disparades per l'OTAN a Kosovo i els casos de leucèmia detectats en soldats estrangers desplegats en la província sèrbia, encara que considera que són necessàries més anàlisis per treure «conclusions definitives» al respecte.

Així ho confirmà ahir a Ginebra el coordinador de salut mediambiental de l'OMS, el doctor Michael Repacholi, qui presentà l'informe elaborat per l'Organització sobre l'urani empobrit i els seus efectes en la salut. Segons aquest informe, «de les evidències actuals pot qualificar-se d'improbable» l'existència d'una relació entre l'urani empobrit i la leucèmia en el cas dels soldats enviats a Kosovo.

El doctor Repacholi reconegué que l'exposició a la radiació ionitzant provoca l'aparició d'aquesta malaltia, que habitualment afecta una mitjana anual d'entre 50 i 100 persones de cada milió. No obstant això, afirmà, és necessària «una elevada exposició» a aquesta matèria, el que passa a Kosovo.

Així, l'OMS recorda que catorze anys després de l'explosió del reactor quatre de la central nuclear de Txernòbil, el pitjor accident d'aquest tipus en tota la història, el principal tipus de càncer detectat en la població és el de tiroides i no el de sang. Ni tan sols s'ha trobat una incidència especial d'aquesta malaltia en els treballadors de les mines d'urani o en els de la indústria del combustible nuclear.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris