nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 10°
19°

El discurs d'Ibarretxe no satisfà l'oposició ni els socis nacionalistes

EA considera que el lehendakari no ha sabut respondre als atacs

El discurs de Cap d'Any del lehendakari, Juan José Ibarretxe, no va contentar, del tot, ni PP i PSE, ni els seus socis, EA, que trobaren a faltar una condemna més rotunda a l'ofensiva antinacionalista. En el missatge d'Ibarretxe el diàleg es presentà como el «veritable repte, la nostra necessitat i el nostre compromís». Per això, exigí rotundament a aquells que practiquen la violència i el terror que acatin la voluntat de la societat basca i deixin de matar perquè «reivindicam el nostre dret a viure en pau i llibertat, que es respecti la vida i la dignitat personal de tots».

Així, assenyalà que correspon als representants polítics la responsabilitat de construir un «veritable» procés de pau perquè «no podem continuar vivint així». En aquest sentit, advocà per la humilitat de tots els responsables polítics i perquè «realitzem el nostre particular examen de consciència i una «profunda» autocrítica davant la societat que, al seu parer, no es mereix el clima de «crispació» política i de «divisió». Per aquesta raó, reclamà «cridar menys» i dialogar «més». «No s'ha volgut dialogar. No és hora de repartir culpes, però allò que és cert és que no s'ha desitjat el diàleg», indicà, bé que recordà que la societat reclama a la seva classe política que deixi de banda els «insults».

El president del PP basc, Carlos Iturgaiz, qualificà de «patètica» la posició del lehendakari en el seu missatge de Cap d'Any perquè, al seu parer, intenta «socialitzar el seu fracàs» i no reconeix les seves pròpies errades. Segons va dir, és el màxim responsable de l'Executiu autonòmic que ha d'assumir el «fracàs», perquè «la política d'Ibarretxe i del seu Govern ha anat sempre adreçada a la ruptura, la divisió i la fractura, ja que el seu partit i ell han pactat amb ETA i gràcies a aquell pacte el lehendakari rebé els vots d'ETA i d'HB a la investidura».

La presidenta d'EA, Begoña Errazti, assegurà que el discurs del lehendakari ha tractat de ser «plural» amb l'objectiu de dirigir-se a tots els ciutadans, bé que es realitzà «com a partit del Govern, però que pretén anar més enllà»; però trobà a faltar una «rotunditat» en el rebuig a l'«atac al nacionalisme».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris