nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Pujol afirma que el pacte anti-ETA és antinacionalista i no s'atura a Euskadi

El president proposa ser el «lubricant» entre PP i PNB, però no el mediador d'ambdós

83754

El president de la Generalitat, Jordi Pujol, oferí una conferència de premsa.

El president de la Generalitat, Jordi Pujol, afirmà ahir que «la filosofia del pacte, l'orientació del document, és antinacionalista, i no s'atura al País Basc». Per això havia realitzat un «sondeig» per saber la posició de les forces vives ciutadanes de Catalunya al voltant de la decisió de CiU de no signar el pacte antiterrorista subscrit per PP i PSOE i que havien obtingut un suport important. Precisà que no es va tractar d'una enquesta en sentit formal sinó de consulta a diversa gent.

En roda de premsa, Pujol aassegurà que pot exercir una influència davant el PP i el PNB per actuar com a «lubricant» entre ells en el conflicte basc, però no a actuar com a «mediador», com li va demanar José Luis Rodríguez Zapatero, perquè no veu predisposició entre les parts per fer aquest paper.

«Nosaltres sempre estam disponibles per realitzar un servei a l'interès general. Per poder fer de mediador han de complir-se determinades condicions. Jo agraesc el to i la confiança que va dipositar en mi Rodríguez Zapatero, però per poder fer de mediador fa falta que ho vulguin les parts implicades, cosa que en aquest cas no es dóna. Tenc la impressió que les parts afectades no estan interessades en una mediació d'aquest tipus. Podem exercir una influència sobre la gent actuant com a lubricant».

Segons l'opinió de Pujol, el mateix fet de no haver firmat el pacte antiterrorista «és ja un lubricant, perquè estam oberts a tots». Va insistir, d'altra banda, que estan d'acord amb els aspectes tècnics del pacte antiterrorista i que CiU havia votat a favor d'incrementar les penes per accions de la kale borroka. Pujol assegurà que «si hi hagués predisposició entre les parts perquè actuàssim com a mediadors, amb molt de gust ho faríem tot i el risc que implica una actuació d'aquest tipus, que té moltes probabilitats de fracassar, però ara no es donen les condicions per actuar de mediador». El president català considera que «hi ha moltes maneres d'exercir una influència benèfica» en els conflictes, i va dir que moltes vegades les actuacions es realitzen en contactes telefònics o reunions privades i no a la llum del dia, i expressà el seu convenciment que seria bona una trobada entre PP i PNB.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris