algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

Allau de crítiques a Oreja en dir que el pacte PP-PSOE vol frenar el nacionalisme

Els socialistes es desmarquen i puntualitzen que només vol combatre el terrorisme

96992

Jaime Mayor Oreja.

Les principals forces polítiques de l'Estat i del País Basc varen manifestar ahir el seu desacord i les seves discrepàncies amb el que el ministre d'Interior, Jaime Mayor Oreja, defineix com l'objectiu del pacte contra el terrorisme: «neutralitzar l'ofensiva política del nacionalisme», que és, al seu parer, «preludi de l'ofensiva terrorista que patim». Així ho afirma Mayor Oreja en una entrevista al diari La Razón, en la qual assenyala que «és evident que l'efecte del pacte és que els dos grans partits nacionals reaccionen davant una ofensiva política del nacionalisme en el seu conjunt» i assegura que aquest és «l'èxit de l'acord».

Segons el ministre, «un diagnòstic formal i comú respecte del que fou Estella és la manera de neutralitzar una ofensiva no només terrorista, sinó política». Afirma Oreja que «si l'ofensiva terrorista va unida a una política, s'ha de saber neutralitzar les dues» i el valor del pacte és que «és una eina per neutralitzar una ofensiva política».

El secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, respongué immediatament que els socialistes traslladaran al Govern la seva «inquietud» per les declaracions del ministre de l'Interior. «El pacte l'únic que pretén és frenar, combatir i acabar amb el terrorisme i a més sumar suports del conjunt de forces democràtiques», va dir José Blanco en una roda de premsa. El dirigent socialista, que va qualificar de «lapsus linguae» les paraules del ministre, va assegurar que no vol interpretar les declaracions de Mayor Oreja «com a despit» per no haver estat «en la cuina del pacte».

El portaveu del PNB, Joseba Egibar, va afirmar a Vitòria que les declaracions realitzades pel ministre d'Interior reflecteixen l'«autèntica essència» que amaga el pacte antiterrorista i «per les llibertats» subscrit entre PP i PSOE fa algunes setmanes.

Per la seva part, el portaveu del Govern basc, Josu Jon Imaz, va apuntar que les manifestacions de Jaime Mayor Oreja suposen «l'evidència del que ja sabíem». Imaz va indicar que ha quedat patent que no és un acord contra ETA, sinó que és un «pacte excloent, contra el nacionalisme democràtic».

Finalment, el coordinador general d'Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, es va referir a les declaracions del ministre d'Interior, dient que posen de manifest que pel PP l'acord «no és només davant el terrorisme». Per això, va demanar que l'«estratègia de pau sigui dialogada i participada per totes les forces polítiques i institucions espanyoles i basques».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris