algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Arxiven el cas d'abocament tòxic miner al riu Guadiamar de Sevilla

El Govern i la Junta d'Andalusia estudien recórrer l'afer Aznalcóllar

La jutgessa Celia Belhadj-Ben Gómez, que instrueix la causa oberta per l'abocament tòxic de les mines d'Aznalcóllar (Sevilla), va dictar una interlocutòria per la qual decreta l'arxivament de les actuacions en estimar que no hi ha indicis de responsabilitat penal en el trencament de la bassa, produït la matinada del 25 d'abril del 1998 que provocà el vessament de cinc hectòmetres d'aigües àcides i llots tòxics al riu Guadiamar. El desastre posà en perill el Parc Nacional de Doñana i en contaminà tot el llit i les explotacions agrícoles pròximes.

La jutgessa fonamenta principalment la seva decisió d'arxivament de les actuacions en l'informe pericial oficial elaborat pels perits de la Universitat Politècnica de Catalunya Antoni Gens i Eduard Alonso. La interlocutòria inclou, no obstant això, la declaració expressa de la possibilitat d'exercir les accions civils corresponents pels danys. En la seva resolució, la jutgessa Celia Belhadj-Ben Gómez arriba a la conclusió que «no concorren els elements necessaris per a la persecució penal» dels fets, després d'analitzar els delictes contra el medi ambient, danys i estralls en els quals es podia emmarcar el desastre d'Aznalcóllar. El Ministeri de Medi Ambient no descarta recórrer l'acte segons fonts del Ministeri de Jaume Matas.

Les fonts indicaren que l'acte no havia estat notificat oficialment ahir al Departament i que es tracta d'un acte provisional. «Una vegada esgotada la via penal, hi ha la possibilitat d'estudiar la via civil per danys i perjudicis als béns de domini públic», explicaren. Aquesta possibilitat també serà estudiada per la Junta d'Andalusia, segons va anunciar. Tot i això, qui ja ha decidit recórrer l'acte ha estat l'Associació d'Afectats, propietaris de terrenys pròxims.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris