lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

PP i PSOE firmen el pacte antiterrorista i demanen una rectificació al PNB

Javier Arenas recorda l'exigència d'abandonar Lizarra als nacionalistes bascs

70302

Els secretaris generals de PP i PSOE varen firmar el pacte.

El PP i el PSOE firmaren ahir en el palau de La Moncloa un acord antiterrorista subscrit també pel president del Govern, José María Aznar.
El pacte es diu textualment «Acord per les llibertats i contra el terrorisme», i va ser firmat a La Moncloa pels secretaris generals del PP i del PSOE, Javier Arenas i José Luis Rodríguez Zapatero, respectivament.

La firma va tenir lloc en el saló de Tapissos de l'edifici de la Presidència del Govern i va comptar amb la presència del ministre de l'Interior, Jaime Mayor Oreja, i dels negociadors més directes del pacte, el secretari general de la Presidència, Javier Zarzalejos, i el diputat socialista Alfredo Pérez Rubalcaba.

A més, hi eren presents el president del PP en el País Basc, Carlos Iturgaiz, el secretari general del PSE-EE, Nicolás Redondo, i el portaveu parlamentari, Jesús Caldera.

Després de la firma, Javier Arenas va afirmar ahir que el pacte antiterrorista subscrit pel PP i pel PSOE «no està fet contra els nacionalistes, però sí que és un document que està en contra dels nacionalistes que maten o de qualsevol nacionalista que pugui ser solidari amb els nacionalistes que maten».

Arenas va destacar com a punts importants del document «l'exigència al PNB i EA de la ruptura formal de Lizarra i de dos organismes que s'han creat sota l'empara d'aquell pacte i l'exigència a aquestes formacions polítiques que no plantegin un preu polític per la pau».

A més, va precisar que en l'acord es diu que «hi ha hagut un intent clar de cercar la independència a través de l'autodeterminació, oferint el preu polític per la pau al País Basc, per tant, és molt clar que no s'accepten veritats a mitges, ni mitges tintes, sinó que es volen fets i decisions que signifiquin la ruptura del PNB i EA amb l'entorn de Lizarra».

Segons el dirigent popular, es tracta d'un pacte «atemporal» que no es pot qualificar d'«electoral o postelectoral, però sí que és un acord del present amb projecció de futur per defensar en el marc de la Constitució espanyola i de l'Estatut de Gernika les llibertats de tots els bascs».

Per la seva part, José Luis Rodríguez Zapatero, assegurà ahir que l'objectiu del pacte antiterrorista firmat per PP i PSOE no és que el PNB el firmi, sinó que assumeixi que ha de defensar les seves idees dins del marc constitucional i estatutari. A més, subratllà que el document tampoc no neix amb vocació de ser un pacte «per a totes les forces polítiques», sinó que amb ell se cerca assentar una base «sòlida» entre Govern i oposició per a la lluita antiterrorista.

Zapatero, que realitzà aquestes declaracions durant un encontre informatiu organitzat per l'Associació de Periodistes Europeus, llevà importància a la negativa dels nacionalistes catalans i bascs a sumar-se a l'acord.

En aquest sentit, argumentà que el document «no cercava ser un pacte per a totes les forces polítiques». «La resta poden entendre que la millor via és sumar-s'hi per recuperar la unitat democràtica o puguin entendre que no, però no hi havia cap obligació de consultar la resta de forces polítiques», va dir.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris