algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

PP i PSOE firmen avui el pacte contra el terrorisme sense CiU, IU ni el PNB

Arzalluz creu que ETA acceptaria el resultat d'un referèndum que s'oposàs a la secessió

El secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, firmarà avui amb el secretari general del PP, Javier Arenas, al Palau de la Moncloa, el pacte antiterrorista, durament criticat ahir per comunistes i nacionalistes, i que les dues formacions polítiques varen anunciar la setmana passada.

A l'acte de la firma estarà també present el cap de l'Executiu, José María Aznar, el qual amb anterioritat a la firma tindrà una entrevista amb el líder de l'oposició. Aquest serà el colofó a un seguit de reunions precedides i prosseguides de declaracions a favor i en contra d'aquest pacte. Precisament, ahir el PNB, CiU i IU tornaren a criticar la manera de fer-se el pacte. Als atacs respongueren el Govern i el PSOE.

Per una banda, el portaveu del Grup Basc al Congrés, Iñaki Anasagasti, creu que, darrere del pacte antiterrorista firmat pel PP i pel PSOE, hi ha un acord postelectoral, que tindrà el secretari general del PSE-EE, Nicolás Redondo Terreros com a candidat a lehendakari. Segons ell, la política que realitzen populars i socialistes «ens fa esperar el pròxim funeral» i no ha descartat un pròxim Executiu autònom integrat per PNB, EA i IU-EB. En una entrevista concedida a ETB, Anasagasti ha recordat unes declaracions del vicepresident del Govern, Mariano Rajoy, en què assegurà que el PP no tindria cap inconvenient perquè el PSE-EE pogués liderar l'Executiu autònom.

Per la seva part, el president de la Generalitat, Jordi Pujol, va afirmar ahir que Convergència i Unió (CiU) «no pot signar» el pacte antiterrorista assolit pel PP i el PSOE, en considerar que «el seu pròleg té una actitud excloent». Pujol va assenyalar que «tot i estar d'acord amb gairebé tots els punts del pacte», en «la filosofia de l'acord», expressada al pròleg, «nosaltres no volem ni hi podem entrar». Pujol va considerar que «el futur de la pau al País Basc passa no només pel nacionalisme democràtic basc, no només pel PNB, però sí de manera indispensable ha d'incloure el PNB». En aquest sentit, segons el líder de CiU «el pacte d'Ajuria Enea i el Pacte de Madrid eren molt més oberts al diàleg en general i al diàleg entre els partits democràtics».

Igualment, el coordinador general d'Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, va qualificar com a «inassumible, insuficient i inadequat» el text del pacte i va assegurar que des d'IU s'impulsarà «una vertadera negociació», entre partits polítics, de la qual en quedaria exclòs EH.

El president del PNB, Xabier Arzalluz, assegurà que la banda terrorista ETA fins i tot respectaria un resultat negatiu per als seus objectius en un referèndum. «ETA el respectaria, no puc parlar en el seu nom, pero ho han dit», diu. El nacionalista féu aquestes declaracions al colombià El Tiempo. En aquest hipotètic referèndum, segons digué, no estarien capacitats per votar tots els bascs. «Un nou arribat, encara que dugui tres anys aquí i tengui jurídicament la ciutadania basca, no estaria capacitat per prendre una decisió d'aquest tipus».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris