algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Otegi pren com una «declaració de guerra» el pacte PP-PSOE

L'acord aixeca crítiques generalitzades de l'esquerra i dels nacionalistes

Tots els partits nacionalistes mostraren ahir el seu rebuig al pacte antiterrorista acordat pel PP i PSOE. El més dur va ser el portaveu d'EH, Arnaldo Otegi, qui afirmà ahir que el pacte «és una declaració de guerra en tota regla contra les aspiracions democràtiques d'Euskal Herria», a la qual s'ha de sumar «les operacions judicials, el decret d'humanitats o la humiliació constant a l'euskera». El dirigent de la coalició abertzale va dir que es tracta d'«una tornada enrere i una manifestació més de l'escassa, nul·la i cap vocació de PP i PSOE per incorporar a les seves propostes polítiques solucions democràtiques al conflicte basc».

En aquest sentit, instà les formacions polítiques que advoquen per «la construcció nacional» a unir-se davant d'aquesta «guerra». «No podem estar mirant a Madrid. Les forces unionistes estan en una estratègia de no recerca de solucions i, per tant, la solució continua passant per on començà a passar el setembre del 98, que és estratègia nacional, democràcia, sobirania, Euskal Herria, Lizarra-Garazi, Udalbiltza. Aquesta és la recepta que s'ha de recuperar i en la qual nosaltres estam aprofundint», indicà.

Del seu costat, la secretària de l'Executiva biscaïna del PNB, Josune Ariztondo, afirmà ahir que el procés que ha culminat amb el pacte és «excloent, estrambòtic i poc oportú», en no haver comptat amb la resta dels partits. Ariztondo assenyalà que el seu partit té una proposta política en aquesta matèria en la qual està treballant des de fa mesos i que no canviarà fins que les bases, l'Executiva i l'Assemblea Nacional de la formació així ho decideixi.

La portaveu de l'Executiva d'EA, Onintza Lasa, qualificà el pacte PP-PSOE de «posada en escena falsa» per tranquil·litzar la ciutadania i reiterà que l'Acord de Lizarra, del qual aquests partits li demanen que es deslligui, està basat en principis «democràtics». En concret, Lasa es referí al fet que PP i PSOE hagin exclòs del pacte PNB i EA, mentre no trenquin amb l'Acord de Lizarra, assenyalant que per a la seva formació aquest acord és «absolutament democràtic».

El coordinador general d'IU-EB, Javier Madrazo, rebutja ahir que la seva formació pensi subscriure el pacte «perquè no aporta una solució efectiva a la pau», i aventurà que la firma li costarà al PSOE la seva autonomia en matèria antiterrorista. Madrazo considerà que el text subscrit entre ambdós partits és «decepcionant, molt pobre i no aporta res a la recerca de la pau».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris