muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

La Constitució compleix 22 anys enmig de les crítiques nacionalistes

Arzalluz: «La posició del PNB en relació amb la Carta Magna no ha variat des de 1978»

La Constitució compleix avui 22 anys enmig d'un clima crític amb el text del 1978 propiciat per les joventuts nacionalistes del PNB i la sol·licitud d'ERC que es convoqui un referèndum perquè la Carta Magna incorpori el dret d'autodeterminació. El Govern no ha volgut enterbolir aquest aniversari i quasi no ha contestat les insinuacions nacionalistes. No obstant això, el diputat popular Gabriel Cisneros afirmà que reconèixer l'autodeterminació en la Constitució equivaldria a considerar el suïcidi com un dret individual.

Del seu costat, el president del PNB, Xabier Arzalluz, defensà ahir la posició constant que ha mantingut sempre la seva formació en relació amb la Carta Magna.

Arzalluz va fer així referència a un text elaborat pel PNB en 1978, dirigit als seus afiliats, en el qual, segons explicà, es mostra què pensava en aquell moment el PNB i les raons de l'abstenció. El text, titulat «Consideracions sobre l'actual text constitucional» remès per l'EBB a les assemblees municipals, regionals i nacionals, va ser «un informe suau», en què es qüestionaven punt per punt alguns dels seus articles. En la redacció de l'esmentat informe no hi havia «cap ànim de revenja, ni una paraula més alta que una altra». Es limitava a ser, segons Arzalluz, «una anàlisi absolutament sòbria i respectuosa».

Mentrestant, el president de la Generalitat, Jordi Pujol, es mostrà ahir partidari de mantenir la vigència de la Constitució, encara que n'ha sol·licitat una lectura en clau més autonomista. Com a exemple d'aquest tipus de lectura va fer referència a la necessitat que hi hagi una «resposta del Govern a les propostes que fa un any li va enviar la Generalitat» sobre el text constitucional. En aquest sentit, Jordi Pujol afegí que el Govern espanyol encara no hi ha donat resposta perquè «no té arguments jurídics, amb la Constitució a les mans, per oposar-se a les propostes del Govern de la Generalitat».

El president de l'Executiu català va fer aquestes manifestacions durant l'acte institucional celebrat al Palau de la Generalitat amb motiu del Dia de la Constitució.

En el seu discurs institucional, el president de la Generalitat afirmà que Catalunya «se sent amb prou força moral per celebrar el Dia de la Constitució, perquè va ajudar en la seva redacció i promulgació». La Constitució, afegí, pot tenir diferents lectures i assenyalà que és un «vestit molt ample» en el qual hi caben moltes posicions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris