cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
16°

El Govern basc retreu a l'Audiència que posàs en llibertat col·laboradors d'ETA

Fungairiño defensa la Fiscalia, que no considerà que existissin proves suficients

97208

Arnaldo Otegi, Xabier Arzalluz i Carme Porta.

El conseller d'Interior del Govern basc, Javier Balza, denuncià ahir que almenys tres de les dotze persones que varen ser detingudes el mes d'agost passat en sengles operacions a Àlaba i Biscaia, varen ser posades en llibertat per part de l'Audiència Nacional, tot i que es disposava de clares evidències de col·laboració amb ETA. El fiscal en cap de la Fiscalia de l'AN, Eduardo Fungairiño, va defensar la seva actuació, ja que segons va assegurar ahir, en el seu moment no considerà que existís cap prova.

El conseller basc rebutjà que aquesta situació es derivàs d'una descoordinació entre l'Ertzaintza i els jutges, sinó que més bé es produí per l'existència de diferents criteris entre el fiscal encarregat del cas i la Policia basca. A petició d'Unitat Alabesa, Balza informà sobre aquest assumpte el Parlament basc. Nou dels detinguts quedaren finalment en llibertat, tres d'ells sota fiança i la resta sense càrrecs». Balza explicà com un dels detinguts reconegué haver acollit un membre legal d'ETA (no fitxat) a casa seva, des d'on va fer diverses telefonades a un contacte, mentre un altre confirmà haver realitzat gestions per llogar un pis a Cantàbria en nom de Patxi Rementeria. A més, el tercer dels exemples que exposà el conseller es refereix a com un dels detinguts realitzà la compra de telèfons mòbils, un dels quals es va trobar entre les pertinences del cotxe en el qual viatjaven els quatre membres del comando Biscaia, ja que esclatà l'agost a Bilbao.

Balza assenyalà que aquests successos tingueren lloc perquè els fiscals encarregats del cas no sol·licitaren davant el jutge l'aplicació de mesures cautelars que permetessin l'ingrés en presó.

Del seu costat, la Fiscalia de l'Audiència argumentà ahir que no sol·licità presó incondicional per a tres detinguts en les operacions de l'Ertzaintza contra presumptes col·laboradors dels comandos Araba i Biscaia d'ETA perquè no considerà que existissin prou proves en contra seva.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris