cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
28°

El lehendakari convocarà eleccions quan sigui 'impossible treballar'

El Parlament basc exigeix a la banda ETA que reconegui el dany causat

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, convocarà eleccions a Euskadi quan fer feina «sigui impossible» i existeixi una situació de «bloqueig». D'aquesta manera, el màxim responsable del Govern basc no descarta una convocatòria avançada d'eleccions, encara que la seva intenció és «posar solucions sobre la mesa». L'Executiu basc veu, d'altre costat, «necessari» un compliment total de l'Estatut de Guernika, «fet que després de 20 anys encara no ha estat complert».

Pel lehendakari, l'avançament de les eleccions «no s'ha de negar, és una possibilitat democràtica que està perfectament oberta», encara que només es farà imprescindible una convocatòria avançada «si hi ha contestació en termes de bloqueig i de negació permanent i impossibilitat de treballar».

No obstant això, segons ell, uns comicis «no solucionen problemes», ja que «els problemes que hi ha després de celebrar les eleccions un diumenge són els mateixos que hi havia el dissabte anterior i pràcticament les persones que hem de ser els encarregats de solucionar-les també». Per Ibarretxe, no és «bo» traslladar que les eleccions són «un elixir màgic», ja que el realment necessari és que tots els partits polítics «parlin, negociïn per ser tots més oberts del que som».

El lehendakari, en declaracions a la cadena Ser, no dubtà a assumir les errades comeses si ajuda a l'establiment d'«un clima diferent» a Euskadi. «Tots hem fet les coses malament, també el lehendakari, evidentment, ha fet les coses malament, i des d'aquesta capacitat d'autocrítica i des d'un clima més serè es poden formar solucions, acords i per suposat celebrar, en el moment que sigui precís i oportú, eleccions».

D'altre costat, el Parlament basc aprovà ahir per unanimitat una proposició no de llei en la qual exigí a ETA la seva dissolució i el reconeixement del dany causat. A més, se solidaritzà amb el Fòrum d'Ermua, així com amb totes les associacions i ciutadans que són o poden ser objecte d'amenaces, als qui oferiren l'emparament i suport d'aquesta institució.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris