nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

Institucions i partits catalans homenatgen el Companys

El president de la Generalitat republicana va ser afusellat pels espanyols ara fa 60 anys

Els presidents de la Generalitat i del Parlament de Catalunya, Jordi Pujol i Joan Rigol, i representants dels partits catalans acudiren ahir al Fossar de la Pedrera (Barcelona) per retre homenatge davant la seva tomba a l'expresident del Govern català Lluís Companys i Jover (el Tarròs 1882-Barcelona 1940), afusellat va fer ahir 60 anys.

Jordi Pujol recordà Companys expressant la seva «voluntat de mantenir la nostra catalanitat, per la qual ell va morir». Afegí que «el president Companys "només fa falta veure el que diu la seva sentència de mort" va ser acusat fonamentalment d'una cosa: d'haver estat president de Catalunya, i d'haver intentat servir-la tan bé com va saber». «Va ser un autèntic assassinat» que «el nostre president fos afusellat amb aquesta argumentació», afirmà.

Joan Rigol, amb els membres de la Mesa del Parlament, recordà que Companys va ser el primer president de la Cambra durant la Generalitat republicana. Va dir que «la seva mort és el record d'una persecució implacable que la dictadura franquista va fer de Catalunya», per tant interpretà el seu afusellament «en el context d'un genocidi cultural».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris