cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
27°

Un jutjat absol un jove que emprà el carnet basc en lloc del DNI

El Tribunal Superior d'Euskadi recorrerà avui contra aquesta sentència

El Jutjat d'Instrucció número 9 de Bilbao acceptà el «carnet basc» com a mitjà d'identificació en absoldre un jove que havia estat detingut per l'Ertzaintza per presentar aquest document en lloc del DNI, després que els agents li demanassin que s'identificàs quan participava en una concentració a favor dels presos de la banda terrorista ETA. La Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia d'Euskadi (TSJPB) ja ha anunciat que recorrerà contra aquesta sentència.

La resolució judicial considera provat que al matí de l'1 de juliol de 1999, en el transcurs de la inauguració del centre de salut del carrer Ronda de Bilbao, en què estaven presents el batle de la capital biscaïna, Iñaki Azkuna, i diversos regidors, l'acusat va participar en una concentració que va tenir lloc fora de les instal·lacions sanitàries a favor del trasllat de presos etarres.

Agents de l'Ertzaintza van procedir llavors a demanar als concentrats que s'identificassin i es van dirigir cap a l'acusat, Alfredo Gómez de Martikorena, que portava una pancarta en què es llegia «Presoak Euskal Herrira» (Els presos a Euskal Herria). El jove va entregar als ertzaines el «carnet basc», que contenia la foto i totes les dades d'aquest, però els membres de la Policia basca van considerar que el document no tenia valor i li van exigir el DNI. Davant la insistència de Gómez de Martikorena a entregar el «carnet basc» i la seva negativa a facilitar el carnet d'identitat oficial, va ser detingut i conduït a la comissaria acusat de desobediència.

Per la seva part, el Tribunal creu acreditat que el processat no es va negar a identificar-se, sinó que va facilitar el «carnet basc». La sentència assenyala que, en el transcurs de la vista oral, es va poder observar que l'esmentat carnet contenia la seva identitat i la seva foto.

La resolució judicial apunta que l'article 9 de la Llei orgànica 1/92 referent a la Protecció de la Seguretat dels Ciutadans afirma que el DNI «té suficient valor per verificar la identitat de la persona». No obstant això, afegeix, «això no deixa de costat altres mitjans per identificar-se, segons el que es conclou de l'article 20.2 de l'esmentat text legal». El Tribunal assenyala que «queda provat que l'acusat es va identificar per mitjà d'un carnet».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris