nubes rotas
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
17°

L'efecte de les mocions contra Ibarretxe divideix, encara més, els demòcrates

El Govern basc qualificà d'«inútils i estèrils» les iniciatives del PP basc i del PSE

99352

Josu Jon Imaz, ahir, va avaluar el debat, que va qualificar d'«inútil i estèril».

Les reaccions al debat de les mocions de censura de PP i PSE contra el lehendakari Juan José Ibarretxe causaren diferents reaccions, depenent de l'origen d'aquestes. El Govern, el PP i el PSOE estatals les qualificaren d'útils, nacionalistes i Govern basc d'«inútils» i a IU la decisió de no votar a favor de les mocions de censura mostrà, una vegada més, la divisió que hi ha dins la coalició. Amb l'únic suport d'Unitat Alabesa, PP i PSE no varen sumar prou vots per obtenir la majoria absoluta del Parlament basc necessària perquè triomfassin ambdues mocions de censura.

Amb 32 vots a favor i 29 en contra populars i socialistes no varen aconseguir tirar endavant una iniciativa encaminada a la convocatòria anticipada d'eleccions a Euskadi, davant d'una situació que les dues formacions consideren «insostenible». En un inacabable ple, que va durar més de tretze hores, totes les formacions debateren el passat, el present i el futur d'Euskadi d'acord amb unes mocions de censura que el PNB, per mitjà del portaveu, Joseba Egibar, va qualificar de «frau polític», mentre que EA va acusar ambdós grups d'intentar imposar «el pensament únic».

El portaveu del Govern basc, Josu Jon Imaz, qualificà d'«inútil i estèril» el debat de les dues mocions de censura del PSE i PP, ja que, tal com indicà, «estam igual que ahir "dijous"». En aquest sentit, indicà que socialistes i populars «han estat derrotats» tant en termes «legals com legítims», per la qual cosa apel·là a la responsabilitat d'ambdues formacions polítiques «perquè abandonin la via del bloqueig».

Finalment, en IU el coordinador del PCE, Francesc Frutos, va discrepar de la manca de suport d'IU-EB a les mocions de censura, mentre que Gaspar Llamazares, candidat a coordinar la coalició, igual que Frutos, va aplaudir el fet de no votar a favor de les iniciatives de PP i PSE. A més, la proposta d'Ibarretxe de mobilitzar la societat basca contra ETA no l'agraïren ni grups pacifistes ni víctimes del terrorisme.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris