nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
26°

Ibarretxe respon les mocions i afirma que mobilitzarà la societat contra ETA

PSE i PP reiteren que s'han de convocar eleccions, i EH allarga la mà a PNB i EA

En un llarguíssim debat, de més de 12 hores, el lehendakari basc Juan José Ibarretxe va mantenir el tipus enfront de les mocions de censura de PP i PSE i va respondre amb allò que l'uneix als que ahir eren els seus rivals: la lluita contra ETA.

El lehendakari anuncià ahir a Vitòria que té la intenció de convocar la societat basca en una manifestació per tal d'exigir a ETA que desaparegui. No obstant això, no concretà la data per a aquesta «mobilització». Ibarretxe realitzà aquestes declaracions en acabar la seva segona compareixença en el Parlament basc, que discuteix fins avui dues mocions de censura de PP i PSE-EE. El lehendakari afirmà que, al seu parer, el debat que acull la Cambra des de primeres hores és «ja història», per la qual cosa va advocar per fer passes en el futur que donin solució al que exigeix la societat.

Precisament per aquest motiu, també Ibarretxe anuncià, en segon lloc, la seva intenció de realitzar un acte el pròxim 25 d'octubre, data en què es commemora l'aniversari de l'Estatut de Gernika. A més, qualificà de «patètic» que PP i PSE-EE intentin «esbocar» un govern mitjançant unes mociones de censura, a més de reiterar que només han de ser utilitzades per allargar una legislatura amb un altre Executiu, i que amb les mocions PP i PSE pretenen «posar de genolls el nacionalisme». Ambdues iniciatives podran obtenir la majoria de vots dels 59 diputats presents a la Cambra (els 16 d'EH hi són absents), però no podran prosperar, ja que calen 38 vots per a això, i els partits no nacionalistes en tenen 34.

El candidat socialista, Nicolás Redondo Terreros, va censurar el nacionalisme i el Govern basc pel fet de no respectar el «document Ardanza», entaulant en el seu moment un diàleg amb ETA, una cosa que l'exlehendakari no contemplà en el seu projecte de pau. A més, Redondo Terreros va oferir una alternativa a la societat basca «dins l'Estatut i la Constitució» i va indicar que amb aquestes eines «sí que hi ha una sortida, una esperança per una Euskadi distinta».

Per la seva part, l'aspirant popular a la lehendakaritza, Carlos Iturgaiz, va assegurar que el seu programa només té una mesura: la convocatòria immediata d'eleccions. El popular també va assegurar, en el torn de rèplica als grups polítics, que les mocions de censura confirmen la manca de confiança del Parlament basc en el lehendakari Ibarretxe.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris