nubes rotas
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

L'etarra Pakito, comdemnat a 12 anys de presó per l'atemptat contra l'Armada

Li queda pendent el judici d'un altre acte terrorista en el qual morí una dona

La Sala Penal de l'Audiència Nacional va condemnar Francisco Múgica Garmendia, àlies «Pakito», per un delicte de lesions en relació amb un altre d'estralls per l'atemptat perpetrat el 17 de maig de 1987 contra el Quarter General de l'Armada, a Madrid. Es tracta de la primera sentència dictada contra l'exdirigent de ETA.

El tribunal condemna «Pakito» a 12 anys de presó per aquell atemptat, comès materialment pels membres del «comando itinerant», entre ells Henri Parot, ja condemnat per aquests fets, però l'absol dels delictes d'atemptat, utilització il·legítima de vehicle a motor i falsificació de plaques de matrícula, dels quals també l'acusava el fiscal, que demanava una condemna de 38 anys i 4 mesos de presó.

El motiu pel qual ha estat absolt d'aquests delictes és el principi d'especialitat del Conveni Europeu d'Extradició, firmat entre Espanya i França, que estableix que cap extradit podrà ser jutjat per fets diferents als quals varen motivar l'extradició. En aquest cas, l'entrega només va ser concedida per lesions i estralls.

Mujika Garmendia negà en tot moment el passat 20 de setembre, data en la qual se celebrà el judici, haver dirigit ETA ni tenir responsabilitat sobre el comando itinerant ni sobre la resta dels grups de la banda. Igualment, negà haver facilitat els explosius amb els quals es perpetrà l'atemptat als seus autors.

Aquesta és la primera sentència condemnatòria dels dos judicis als que es va haver d'enfrontar «Pakito» els passats dies 20 i 21 de setembre, després de la seva extradició de França el passat 8 de febrer. Per l'altre atemptat pel qual fou jutjat, el cotxe-bomba contra la Direcció General de la Guàrdia Civil en el qual morí una dona i resultaren ferides altres quatre persones, el fiscal sol·licita una pena de 130 anys.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris