muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Holanda entrega l'etarra Esteban Murillo en la seva primera extradició

El comando Andalusia, absolt d'intent de segrest i assassinat d'un edil de Nerja

El presumpte etarra Esteban Murillo Zubiri, integrant del comando Nafarroa i detingut a Holanda el 1999, arribà ahir a l'aeroport madrileny de Barajas, gràcies a l'extradició concedida per l'assassinat del policia nacional Àngel Postigo Mejías a Pamplona el 1980.

Procedent d'Holanda, el presumpte terrorista aterrà ahir i sota la custòdia de la Policia judicial holandessa va ser entregat a la Comissió Judicial de l'Audiència Nacional, que previsiblement en decretarà l'ingrés a la presó. Com constatà el Ministeri de l'Interior, aquesta és la primera vegada que les autoritats holandeses procedeixen a extradir un membre de la banda terrorista ETA.

Zubiri ja havia estat detingut el 20 de setembre de 1990 a l'aeroport de Mèxic portant documentació falsa, per la qual cosa va estar empresonat amb una condemna de 9 mesos. En aquest cas, el país asteca en denegà l'extradició a Espanya, fins que va ser novament detingut quan viatjà de Mèxic a Holanda el passat 8 de gener de 1999. Les Forces de Seguretat de l'Estat, a més, acusen l'etarra d'allotjar en el seu domicili l'anomenat comando Nafarroa entre l'agost de 1979 i el juny de 1980. L'extradició ha estat concedida per l'atemptat a l'avinguda Celayeta de Pamplona, perquè els seus autors materials, Zaldúa i Martínez de la Fuente, es varen amagar al domicili de Murillo, i només se'l pot acusar del delicte d'assassinat i no del de pertinença a la banda armada, ja que aquesta tipificació no existia en la data que succeïren els fets, i no va ser inclosa a l'ordenament jurídic espanyol fins el maig de 1981.

Per altra banda, l'Audència absolgué Mikel Azurmendi, José Luis Barrios i Maite Pedrosa, membres del comando Andalusia d'ETA, de l'intent de segrest i assassinat del regidor del PP a Nerja José Luis Pezzi, en considerar, a la seva sentència, que l'acusació és «imprecisa» perquè no concreta el lloc i la data de l'acció, i acusa el fiscal d'«incongruent».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris