nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
12°

El Consultiu català diu que el decret de comerç d'Aznar és inconstitucional

Només el PP no dóna suport al recurs que presentarà la Generalitat

El Consell Consultiu dictaminà ahir que ha trobat indicis d'inconstitucionalitat en els decrets que inclouen mesures de liberalització dels horaris comercials i de política de sòl aprovats pel Govern, encara que l'informe adverteix a la vegada de la dificultat que prosperin eventuals recursos contra els decrets en bloc, tenint en compte la jurisprudència del Tribunal Constitucional en aquests casos.

A més d'aquesta disposició general, els dos informes també veuen inconstitucionalitat per invasió de competències en alguns dels articles d'aquests decrets, en concret els que regulen els horaris comercials i els que es refereixen a l'aprovació de planejaments urbanístics. En aquests aspectes, el dictamen no es pronuncia sobre les possibilitats que prosperin eventuals recursos al que s'ha articulat. Aquests dos dictàmens del Consell Consultiu varen ser sol·licitats des del Parlament.

La reacció dels partits a la sentència del Consell no s'ha fet esperar. Així, només el PP s'hi mostra contrari, la resta ja ha anunciat que presentarà recurs d'inconstitucionalitat. Pel que fa a la Generalitat, el conseller d'Economia, Artur Mas, confirmà que només presentarà recurs en el cas dels horaris comercials. El Govern català no presentarà recurs d'inconstitucionalitat contra les mesures dels decrets que afecten la liberalització del sòl i el règim de concessió d'ITV, malgrat que el Consell Consultiu també ha trobat raons per a això. Mas assenyalà que la Generalitat probablement defensarà la seva oposició a aquestes liberalitzacions via esmenes al Congrés dels Diputats. Tanmateix, el vicepresident segon del Gover central, Rodrigo Rato, destacà ahir que que la llibertat d'horaris comercials suposarà la creación de 24.000 llocs nous de feina en el sector de la distribució comercial, dels quals 15.000 seran en petites i mitjanes empreses.

Rato va fer aquest anunci en el decurs d'una jornada del PP sobre «Creixement, benestar i ple treball» a Madrid.
Com se sap, el paquet de mesures liberalitzadores pretén ampliar de 72 a 90 el nombre d'hores setmanals que podran obrir els comerços, estableix la plena llibertat d'horaris per als establiments menors de 300 metres quadrats, i augmenta de vuit a dotze el nombre de diumenges i festius en què podran obrir les grans superfícies. I tot això «per aconseguir més llocs de feina, augmentar la competència i controlar l'evolució dels preus», segons Rodrigo Rato.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris