cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

El PNB romp en un quart municipi basc el pacte de govern amb EH

Els «abertzales» acusen els nacionalistes moderats d'actuar pressionats des de fora

L'Ajuntament de Balmaseda esdevingué ahir el quart municipi en què el PNB romp el seu pacte de Govern amb Euskal Herritarrok. Com va succeir a Durango, Basauri i Arrigorriaga, els nacionalistes presentaren una moció de condemna a la violència que no fou assumida per la coalició «abertzale». El batle d'aquest Consistori, Joseba Mirena Zorilla, assegurà que amb aquesta moció no tracta de rompre pactes, com ho han interpretat grups polítics i mitjans de comunicació, sinó de presentar una proposta de revisió de l'acord de Govern subscrit fa un any pel PNB, EA i EH.

«No es tracta amb aquesta moció de rompre pactes amb EH com ha estat interpretat per molts grups polítics i alguns mitjans de comunicació. Que quedi clar que la moció que avui "per ahir" presentam és una proposta de revisió de l'acord de Govern subscrit fa un any pel PNB, EA i EH», digué el batle de Balmaseda. El text que va rebutjar EH demanava una condemna expressa de la violència, cap a una crida al diàleg i s'instava ETA a l'abandó de la lluita armada.

El representant d'EA, Aitor Llano, denuncià a través d'un escrit la «irresponsabilitat política del PNB en presentar una moció que, extrapolant situacions generals determina conseqüències locals». José Julián Pastor, d'EH, optà per l'abstenció, en considerar que «el propi PNB ha reconegut que l'acord tripartit ha funcionat amb satisfacció, per la qual cosa és evident que la decisió de rompre l'acord de Govern és una decisió imposada des de fora».

El PNB té previst plantejar la mateixa moció en altres deu ajuntaments. Per la seva part, el dirigent del PNB Iñaki Anasagasti negà les acusacions d'HB. Segons el portaveu penebista, aquestes argumentacions «són falses», ja que la responsabilitat d'aquesta ruptura és d'ETA «i de qui, per covardia, permet aquesta situació».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris