nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
16°

Fracàs de la reunió Aznar-Ibarretxe

El lehendakari defensa Lizarra i acusa el PP de generar fractura social per guanyar vots

86894

José María Aznar i Juan José Ibarretxe abans de començar la reunió.

La trobada entre el president del Govern, José María Aznar, i el lehendakari basc, Juan José Ibarretxe, serví per constatar les «importants discrepàncies» que ambdós mantenen en «moltíssimes qüestions polítiques», segons les paraules que pronuncià el cap de l'Executiu basc en finalitzar la reunió, en una declaració molt dura que, segons fonts del Govern, no es correspon amb el to mantingut durant l'entrevista amb Aznar, que durà prop de dues hores. Aquestes mateixes fonts precisaren fins i tot que les paraules d'Ibarretxe són «especialment terminants».

Durant la reunió, en la qual ambdós mantingueren les seves postures i no mogueren gens ni mica les seves posicions, Ibarretxe traslladà a Aznar la seva intenció d'establir un diàleg, després d'acusar, tant el Govern com el PP, d'insultar la societat basca, i d'aquest darrer va dir que està «incomunicat» i fins i tot l'acusà d'estar propiciant una fractura social pel seu únic objectiu de cercar «rèdits electorals».

La declaració realitzada pel lehendakari basc, després de la qual no permeté preguntes dels periodistes, contenia un total de vuit punts i sempre es referí al president Aznar com el «president espanyol» i a ell mateix ho feia en tercera persona.

El Govern central, mitjançant una declaració llegida pel seu ministre portaveu, Pío Cabanillas, respongué a aquestes vuit reflexions del lehendakari assegurant que havien constatat que Ibarretxe no tenia voluntat de realitzar un canvi de rumb en la política basca, ja que es reafirmava en les posicions del Pacte de Lizarra, i precisà que l'única criminalització i insult que rep la societat basca prové del terrorisme i dels qui li donen suport i que l'Estatut continua sent l'instrument vàlid per a la normalització política d'Euskadi.

Ibarretxe començà la seva exposició assegurant que havia pogut constatar «importants discrepàncies en moltíssimes qüestions polítiques». Reconegué que no l'havia sorprès la postura d'Aznar perquè ja la coneixia pels mitjans de comunicació, però puntualitzà que, amb aquesta trobada, el president havia pogut conèixer les seves posicions de com avançar en el diàleg.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris