cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
21°

Ibarretxe no es planteja una mesa de diàleg sense que hi siguin presents tots els partits

Aznar es mostra disposat a escoltar el lehendakari si té cap proposta nova

80520

El lehendakari Juan José Ibarretxe oferí una conferència de premsa ahir a Vitòria.

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, assenyalà que no està disposat a posar en marxa una mesa de diàleg «a la qual entrem tots junts i en sortim tots separats» per la qual cosa, segons indicà, només convocarà un fòrum quan «observi maduresa en tots els partits per parlar del conjunt de les matèries». Ibarretxe comparegué ahir davant els mitjans de comunicació per fer una valoració dels contactes mantinguts ahir amb els partits polítics, llevat del Partit Popular, per recuperar l'enteniment entre les diferents forces polítiques del País Basc.

Pel lehendakari, l'encontre mantingut dilluns amb els partits de l'arc polític parlamentari basc obri «un camí» que, tal com explicà, donarà lloc a noves reunions amb vista a establir les línies bàsiques sobre les quals articular una mesa de partits. El respecte a la societat basca, a les institucions i als drets humans són els tres punts en els quals s'articularà el citat fòrum, segons indicà Ibarretxe. «No es pot utilitzar la violència per tractar de convèncer l'altre del teu projecte, això és una barbaritat i, d'altra banda, el respecte a la ciutadania basca perquè, des del que som, pugui ser el que nosaltres decidim», puntualitzà.

Pel lehendakari, és «absolutament necessari» establir en aquests encontres previs els «elements comuns» i també centrar «les diferències» abans de convocar una mesa en la qual participin els partits polítics. Per Ibarretxe, cal que els partits «no caiguem ni en la resignació ni en l'immobilisme, però tampoc en una falsa il·lusió», recomanà. El mandatari del Govern basc, el nacionalista Juan José Ibarretxe, assegurà que no està disposat a assumir un fracàs. «No assumiré la responsabilitat d'engegar una mesa de diàleg a la qual anem tots junts i en sortim tots separats», va sentenciar.

En la conferència de premsa posterior al Consell Europeu de Santa Maria da Feira, que tanca la presidència portuguesa de la UE, Aznar expressà la seva disposició a escoltar el cap de l'Executiu basc en la reunió que mantindran a la Moncloa si té qualque cosa nova a contar-li, encara que expressà els seus dubtes al respecte.

Mentrestant, el president dels populars bascs, Carlos Iturgaiz, demanà al líder dels socialistes bascs que canvis ha vist en el PNB que l'han duit a modificar la seva actitud respecte a aquest partit.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris