tormenta
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
19°

L'IPC puja un 0'2% el maig i situa la taxa interanual al 3'1%

A les Balears, els preus pujaren igual que la mitjana estatal

L'Índex de Preus al Consum (IPC) va pujar dues dècimes el maig, amb la qual cosa la inflació acumulada durant els cinc primers mesos de l'any va arribar a l'1'5 per cent i la interanual (darrers dotze mesos) es va situar en el 3'1%, segons dades fetes públiques ahir per l'Institut Nacional d'Estadística.

D'aquesta manera, la inflació interanual augmenta una dècima respecte a l'abril i se situa en el nivell màxim de l'any, 1'1 punts per sobre de l'objectiu del Govern per a tot l'exercici (2 per cent).

L'Índex de Preus de Consum harmonitzat espanyol, que serveix per realitzar comparacions entre els països europeus, va registrar així mateix un increment del 0'2 per cent per maig sobre el mes anterior, si bé va elevar la taxa interanual una dècima més, al 3'2 per cent.

Quant a la inflació subjacent "que no inclou ni productes energètics ni aliments no elaborats", la taxa va pujar per maig un 0'2 per cent, amb el fet que durant els quatre primers mesos de l'any puja a l'1'4 per cent i situa la interanual en el 2'3 per cent, una dècima més que el mes precedent.

Si bé l'augment del petroli està de nou darrere de l'alça dels preus per abril, la carn d'oví i de porc, el turisme i l'hostaleria i les despeses de conservació de l'habitatge han contribuït en bona mesura en la pujada.

Concretament, el transport personal, que inclou les gasolines, es va incrementar un 0'8 per cent el maig; els preus de turisme i hostaleria (restaurants, bars i cafeteries) varen pujar un 0'2, i les despeses de conservació i comunitaris de l'habitatge en propietat un 0'3 per cent.

Per comunitats autònomes, els preus s'incrementaren en totes les CA, sobretot a Andalusia, Aragó, les Balears, les Canàries, Catalunya, Comunitat Valenciana, Madrid, Navarra i Euskadi, on pujà un 0'2 per cent, igual que la mitjana estatal.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris