nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

PNB i EA revisaran els seus acords amb Euskal Herritarrok als ajuntaments

Govern, PP i PSE exigeixen una ruptura clara amb qui defensa la violència

El PNB i EA anunciaren ahir que revisaran els seus acords amb Euskal Herritarrok (EH) en els ajuntaments bascs en què mantenen col·laboració, després que la coalició abertzale no hagi condemnat l'assassinat per part d'ETA del regidor del PP Jesús María Pedrosa. El Govern, el PP i el PSE exigiren de nou al PNB una ruptura definitiva amb els qui defensen la violència. L'Executiu basc negà que existeixi cap tipus de relació amb EH, i recordà que trencà els seus acords amb aquesta formació «en l'instant» en què ETA posà fi a la treva.

El president del PNB, Iñigo Urkullu, avançà que el seu partit analitzarà els acords municipals que manté amb EH, perquè «se li exigia un compromís» que no s'ha vist. A més, recordà que els compromisos amb el partit que lidera Arnaldo Otegi estaven argumentats sobre principis polítics. «És necessari que, com PNB, revisem aquesta situació, perquè ja afecta la vida més propera, l'activitat dièria», assenyalà.

Urkullu assegurà que Pedrosa és el primer edil que és objectiu d'un atemptat mortal després de la ruptura de la treva per part de la banda terrorista el 28 de novembre passat, al temps que afirmà que ahir, «amb Jesús María en el cor i en la ment hem de pensar en el que són els compromisos polítics que tenim i prendre les decisions oportunes en els pròxims dies».

De la mateixa manera, el secretari d'Organització d'EA, Rafael Larreina, assegurà que la seva formació revisarà cada cas en el que mantengui una col·laboració amb EH, en què la coalició abertzale haurà de «desmarcar-se de la violència».

L'Executiva nacional es reunirà avui per realitzar una «reflexió» a aquest respecte.
Recordà que es produí una situació «similar» amb EH a la localitat navarresa de Villava, quan el batle d'EA dimití per l'agressió a un regidor d'UPN per part dels regidors d'EH. També parlà de la situació a Durango, municipi en què l'equip de Govern està integrat per PNB-EA i EH, i assenyalà que observaran l'actitud de la coalició abertzale per veure «realment si aquest acord pugui seguir o no».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris