nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
18°

Madrid i els partits demanen al Govern basc que trenqui els pactes amb EH

Mayor Oreja diu que tots els demòcrates esperen que Ibarretxe «anunciï la ruptura»

El Govern i els dirigents dels principals partits polítics condemnaren ahir l'assassinat del regidor del PP Jesús María Pedrosa i exigiren al PNB i al lehendakari, Juan José Ibarretxe, l'abandó de l'ambigüitat i dels seus pactes amb EH per cercar la unitat dels demòcrates davant d'ETA.

El vicepresident primer del Govern, Mariano Rajoy, assegurà des de Durango, localitat de la qual era edil Pedrosa, que «les coses aniran per molt mal camí» mentre «els embogits dirigents del PNB» no trenquin «amb EH i ETA».

Al seu costat, el ministre d'Interior, Jaime Mayor Oreja, destacà «l'estratègia macabra» que desenvolupa ETA amb assassinats d'un «marcat caràcter politicomilitar» i afirmà que tots els demòcrates esperen que Ibarretxe «anunciï la ruptura» amb ETA. Al seu parer, «ser indecent avui dia és mantenir un acord polític amb un grup que mata».

El secretari general del PP, Javier Arenas, va instar el lehendakari a abstenir-se de convocar concentracions unilateralment, com recordà que ha fet davant altres assassinats d'ETA, i va qualificar de «disbarat» i de «barbaritat» que el PNB continuï encara dialogant amb els terroristes i amb el seu entorn.

Coincidí amb ell el president del PP basc, Carlos Iturgaiz, qui acusà els assassins de cercar «la neteja ètnica i ideològica» dels no nacionalistes i rebutjà les condemnes i els condols «dels fariseus que tenen pactes amb ETA i HB».

Mentrestant, els socialistes bascs expressaren el seu total rebuig al «vil assassinat» de Pedrosa i subratllaren que «avui més que mai s'imposa la recuperació de la unitat de tots els demòcrates per fer front a la barbàrie».

«S'ha de dir al PNB i al lehendakari que decideixin amb qui volen estar i als terroristes no només que no ens guanyaran, sinó que acabarem amb ells», va subratllar la dirigent socialista Rosa Díez.

Del seu costat, Enrique Múgica, proper Defensor del Poble, considerà que la condemna de l'atemptat queda en «mera xerrameca», per la qual cosa demanà a Ibarretxe que defensa davant la societat basca «l'aïllament social i polític» a ETA i a HB, així com reclamà després de l'assassinat de Miguel Àngel Blanco el seu antecessor, José Antonio Ardanza.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris