cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
15°

El Suprem no veu indicis contra Aguirre, diputada d'EH, en la causa sobre Xaki

Torna el cas a Garzón sobre la seva pertinença a la xarxa internacional d'ETA

La Sala Penal del Tribunal Suprem acordà ahir tornar al jutge central d'instrucció número cinc de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, la causa en la qual investiga l'aparell internacional d'ETA, conegut com Xaki, ja que no aprecia dades suficients per formalitzar una imputació criminal contra la diputada d'EH al Parlament basc Esther Aguirre Ruiz.

El jutge Garzón va remetre el mes de març passat una exposició raonada al Suprem perquè determinàs la competència sobre la investigació, considerant que hi havia indicis contra Esther Aguirre de relació amb l'aparell internacional d'ETA.

L'Alt Tribunal indica que «en aquest moment no existeixen dades més enllà de la creació mateixa de Xaki, de la pertinença a aquesta d'Esther Aguirre i d'haver mantingut diversos contactes a França amb membres d'ETA i del moviment republicà irlandès.

El Tribunal Suprem entén que la pertinença de la parlamentària d'EH a Xaki i els seus contactes amb ETA i amb l'IRA, constitueixen un «escàs material incriminatori». Per al Suprem «amb tan escàs material incriminatori no existeixen motius per atreure a aquesta Sala el coneixement de la causa, perquè, si bé l'article 26.6 de l'Estatut d'Autonomia determina la competència d'aquesta Sala Segona per als delictes comesos pels membres del Parlament basc fora de l'àmbit del País Basc, no s'hi poden entendre els contactes mantinguts a l'estranger, pel fet que s'escaurà que continuï la instrucció en els mateixos termes en què s'està portant».

Quant a la petició d'Esther Aguirre i del dirigent d'Herri Batasuna Gorka Martínez "imputat en aquests causa" perquè el cas fos remès a la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia d'Euskadi, per entendre que és la competent, el Suprem no s'hi pronuncia perquè és un assumpte aliè a l'exposició raonada de Garzón, i perquè, suscitant un assumpte de competència, ha de formalitzar-se pels tràmits legals prevists en la Llei d'enjudiciament criminal.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris