algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
14°

PNB i EA es reuniren amb ETA el juliol, en plena treva, per avaluar el procés obert

La banda suspengué l'acord amb els nacionalistes per la seva «falta de voluntat»

64984

Joseba Egibar, portaveu del PNB, amb el «Gara».

ETA comunicà al PNB i a EA, en una reunió celebrada el mes de juliol de 1999, la suspensió de l'acord assolit amb ambdues formacions un any abans, que incloïa el compromís de crear «una institució per al conjunt d'Euskal Herria», per la «falta de voluntat» d'ambdós, informà ahir el diari Gara.

Gara publicà un resum de documents en els quals ETA analitza el procés. El diari anuncià que avui donarà a conèixer l'esmentat acord, en què es recollia, «a més de l'alto el foc, el compromís de crear una institució pel conjunt d'Euskal Herria, trencar amb les forces espanyolistes i fer passes en la construcció nacional».

El diari donostiarra revela que delegacions de PNB, EA i ETA es reuniren el juliol de 1999 per «avaluar el procés iniciat un any abans». En aquesta trobada ETA presentà una «proposta d'estructuració institucional», rebutjada pel PNB i EA que, es comprometeren a presentar una alternativa «abans de setembre».

No obstant això, el PNB va enviar «una espècie de declaració d'intencions» i EA «encara no ha fet arribar la seva resposta».
La iniciativa d'ETA, explica Gara, sorgia de la constatació que amb l'actual situació «no es pot construir Euskal Herria» i proposava «la convocatòria, per part del major nombre possible d'institucions, d'unes eleccions a tot Euskal Herria per crear un Parlament Nacional, encarregat de realitzar un procés constituent basc».

En els documents analitzats per Gara, ETA detecta la «tebior» del PNB, la seva «obsessió» perquè HB s'integri o substitueixi ETA en aquest espai» i constata que s'«aferra al seu marc institucional com si fos d'or». ETA mostra també la seva estranyesa davant el fet que, després de la lectura de la seva proposta, «ni el PNB ni EA fessin cap comentari sobre la fi de la lluita armada, malgrat que es contempla en la proposta» i que «anaren a la reunió amb aquest objectiu».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris