cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
25°

La Guàrdia Civil deté 11 persones per frau a Hisenda de 2.500 milions

Entre els arrestats hi ha un exdelegat de l'Agència Tributària a Catalunya

La Guàrdia Civil detingué a Barcelona onze persones implicades en un frau a Hisenda que puja a 2.500 milions de pessetes, entre les quals figura un exdelegat d'Hisenda a Catalunya, Miguel García Hoffmann.

L'operació, anomenada «Ferro», s'inicià el passat mes de setembre arran de la detecció d'una sèrie de societats a Catalunya relacionades amb el sector de la ferralla que podien estar cometent un delicte contra la Hisenda Pública, i finalitzà aquesta setmana amb la desarticulació de tota la xarxa dedicada a aquest presumpte frau.

Segons dades de la Guàrdia Civil, el modus operatiu de la xarxa consistia que un dels implicats es dedicava a la constitució d'empreses amb un capital social mínim de 500.000 pessetes, amb seu social ubicada en un despatx d'advocats i amb un administrador únic que en alguns casos ha estat impossible localitzar.

L'objectiu de l'obertura d'aquestes empreses, que eren donades de baixa abans d'un any, era servir d'instrument perquè altres societats amb activitat real poguessin reduir o fins i tot eludir en la seva totalitat el pagament de l'IVA, utilitzant per a això diversos procediments.

Un dels procediments consistia que la societat real (A) requeria de la fictícia (B), per eludir el pagament de l'impost, d'una factura d'una compra simulada, per a la qual cosa li facilitava les dades d'aquesta compra, entregant-li un xec per l'import d'aquesta.

El xec era ingressat per l'empresa B, l'administrador de la qual retirava seguidament l'import en efectiu i li tornava els doblers entregats, descomptant-ne una comissió pel «treball» duit a terme, cosa que implicava per a l'empresa A una suposada quantitat en concepte d'IVA que posteriorment deduïa a Hisenda.

Les investigacions sobre aquest frau se centren en el període comprès entre els anys 1997 i 1999, i la detenció de García Hofmmann s'ha produït per la seva condició d'assessor fiscal d'alguna de les empreses implicades.

García Hoffman, que va abandonar el seu càrrec a Hisenda per muntar un despatx d'assessors fiscals, presta serveis des de fa vuit mesos per a una important empresa del sector de la ferrovelleria. Fonts del despatx de García Hoffman assenyalaren que l'exdelegat d'Hisenda «no farà cap manifestació». La seva dona va eludir fer cap comentari sobre el cas. García Hoffman va ser delegat especial de l'Agència Tributària entre 1986 i 1996. Durant bona part del temps que va exercir de delegat va tenir com a cap regional de la Inspecció Josep Maria Huguet, un dels exalts càrrecs d'Hisenda que estan sent investigats per suborn.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris