algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

Aznar s'endú Matas al seu Govern

El president es fa un Govern a mida en què només tres ministres continuen al càrrec

71668

El nou ministre de Medi Ambient, Jaume Matas.

Jaume Matas, expresident de les Balears i actual president del PP illenc, és el nou ministre de Medi Ambient per decisió personal del president del Govern central, José Maria Aznar, que guardà el secret fins el darrer segon abans de fer pública la decisió a les set de l'horabaixa. Així, Jaume Matas, gràcies a tan alta designació es veurà forçat a allunyar-se molt més que ara de la política balear per imperatius de la seva nova responsabilitat. Substitueix en el càrrec a la criticada Isabel Tocino i té per endavant reptes tan importants com la definitiva aprovació del pla hidrològic estatal, que preveu importants ajuds per a les Balears.

El president del Govern, José María Aznar, comença la seva segona legislatura amb una forta aposta per la renovació amb un Executiu en el qual només tres ministres de l'anterior romanen en el seu càrrec "Rodrigo Rato, Jaime Mayor Oreja i Juan Carlos Aparicio". A més, altres cinc ministres canvien de cartera i se'n sumen vuit de nous, dels quals tres són dones. Mariano Rajoy serà vicepresident primer, en substitució de Francisco Àlvarez Cascos, que s'encarregarà de Foment. Aznar sorprengué amb el nomenament de Pío Cabanillas, fins ara director general de RTVE, com a ministre portaveu i designà per a l'anunciat nou Ministeri de Ciència i Tecnologia Anna Maria Birulés, consellera directora general de Retevisión.

Aznar, qui jurà a primera hora del matí el seu càrrec davant el rei Joan Carles, aconseguí mantenir fins el final la incògnita del contingut del seu quadern blau que, finalment, aconseguí aixecar sorpreses. La forta renovació del nou Gabinet Aznar ha provocat que només tres ministres mantenguin el càrrec que ostentaven en l'anterior legislatura. Així, com es preveia, Rodrigo Rato continuarà en el Ministeri d'Economia i de la Vicepresidència Segona del Govern.

Així mateix, Jaime Mayor Oreja roman al capdavant d'Interior, tot i que el seu nom és un dels que s'especulen com a candidat de la Lehendakaritza. També conserva el seu Ministeri Juan Carlos Aparicio, el qual va ser nomenat titular de Treball i Afers Socials fa només dos mesos, amb motiu de la dimissió de Manuel Pimentel.

Entre els membres del Govern que han canviat de cartera es troba Josep Piqué, abans al capdavant de l'ara desaparegut Ministeri d'Indústria i Energia i portaveu de l'Executiu, que passa a dirigir Afers Exteriors, en substitució d'Abel Matutes, la sortida del Gabinet del qual havia anunciat ell mateix fa mesos, després dels seus problemes de salut. Aznar explicà que Exteriors tindrà una secretaria d'Estat més, i així n'hi haurà una d'Iberoamèrica i Cooperació, una altra exclusiva per a la Unió Europea i l'altra d'Afers Exteriors, per la qual cosa, segons va dir, s'enforteixen les estructures del Ministeri.

Francisco Àlvarez Cascos, al capdavant de la Vicepresidència Primera durant l'anterior legislatura, ocuparà en els propers quatre anys el Ministeri de Foment, l'antecessor del qual ha estat Rafael Arias Salgado, que desapareix del nou Govern, després d'una gestió marcada pels retards en els aeroports.

A més, Àngel Acebes, fins la data ministre d'Administracions Públiques, ocuparà en el proper Govern la cartera de Justícia, substituint també un altre dels membres que surten del Gabinet, la criticada Margarita Mariscal de Gante. Jesús Posada, que prengué possessió del seu càrrec com a ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en el mes d'abril del 1999 després del nomenament de Loyola de Palacio com a número u de la llista del PP a les europees, substituirà Acebes al capdavant d'Administracions Públiques.

Per últim, Mariano Rajoy, que va ser nomenat ministre d'Educació i Cultura quan Esperanza Aguirre passà a presidir el Senat, s'ha convertit en la nova mà dreta d'Aznar, després de l'èxit recollit com a director de la campanya electoral que dugué el PP a obtenir la majoria absoluta. Aquest triomf li ha valgut el reconeixement del president del Govern, qui ha premiat el seu èxit amb la Vicepresidència Primera i el Ministeri de la Presidència, substituint així Àlvarez Cascos.

Entre els nous membres del Gabinet destaca el nom de Federico Trillo, anterior president del Congrés, que tot i els rumors que apuntaven el seu nomenament com a titular de Justícia, sobretot a causa dels seus estudis de Dret, passa finalment a ocupar el càrrec de ministre de Defensa, en substitució d'Eduardo Serra que, així com se sospitava, desapareix del nou Executiu.

Una altra cara nova en el Gabinet serà la de Miguel Arias Cañete, senador per Cadis fins el dia d'ahir, qui substituirà Jesús Posada en el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Al capdavant de Medi Ambient, càrrec que ocupava Isabel Tocino, un altre dels membres que abandona l'Executiu seguint els pronòstics, estarà Jaume Matas qui fins la data havia ostentat la presidència del PP a les Balears.

A més, Aznar ha decidit separar Hisenda d'Economia, recuperant així com un dels ministeris més antics, per al qual ha nomenat titular Cristóbal Montoro, qui durant la passada legislatura s'encarregà de la Secretaria d'Estat d'Economia.

Una altra de les novetats, i una de les sorpreses que guardava Aznar en el seu quadern, és el nomenament de Pío Cabanillas, director general de RTVE, com a ministre portaveu del Govern, encara que, així com explicà el president, sense cartera. «No es crea una estructura ministerial, serà un ministre sense cartera que exercirà la tasca de portaveu del Govern i al qual s'incorporarà l'estructura de l'actual secretaria d'Estat per a la Comunicació», digué.

A més, tres de les cares noves del Gabinet Aznar seran dones. Així, Celia Villalobos, batlessa de Màlaga des del 1995 i el nom de la qual s'especulava en les travesses per a Medi Ambient, ocuparà finalment el Ministeri de Sanitat, substituint així un altre dels membres de l'anterior Gabinet d'Aznar, José Manuel Romay Beccaría.

Pilar del Castillo, presidenta del Centre d'Investigacions Sociològiques, substituirà Mariano Rajoy al capdavant del Ministeri d'Educació i Cultura.

Per al nou Ministeri de Ciència i Tecnologia, que substitueix Indústria i Energia, on estava Josep Piqué, Aznar ha nomenat Anna Maria Birulés i Bertran. El cap de l'Executiu explicà que les facultats restants del Ministeri d'Indústria i Energia passaran a ser responsabilitat d'Economia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris