cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
19°

De funcionari de comptes autonòmics a la mel del poder polític balear i central

Sense experiència en gestió mediambiental, Matas ha mantingut la confiança d'Aznar

Jaume Matas Palou va néixer a Palma el 5 d'octubre de 1956. Té, per tant, 43 anys. És llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, branca d'Economia General, per la Universitat de València (1978), on realitzà l'especialització en Economia Conjuntural i Hisenda Pública.

Guanyà la plaça de cap del Servei de Finançament Autonòmic. Ha estat director general de Pressuposts de la Conselleria d'Economia des de 1989 fins a 1993. Durant aquest període fou membre dels grups de treball del Consell de Política Fiscal i Financera. El 20 de juny de 1993, i amb l'ajuda del seu predecessor, Alexandre Forcades, fou nomenat conseller d'Economia i Hisenda, càrrec que exercí fins el juny de 1996. En aquella època, fou molt popular entre els mitjans de comunicació per la seva afició a les rodes de premsa amb projeccions de gràfics i estadístiques, i ja li es notava un gust creixent per les noves tecnologies.

És diputat del Parlament balear des de maig de 1995. Fou elegit president de la Comunitat en la sessió d'investidura del dia 14 de juny de 1996. Ocupà la presidència del Govern balear des de la presa de posssessió (18 de juny de 1996) fins el final de la legislatura (27 de juliol de 1999).

Matas arribà al cim del poder autonòmic de rebot, després de la defenestració de Cristòfol Soler. Com a un dels joves consellers de la confiança de Cañellas, fou l'elegit per afrontar pacíficament la resta d'una legislatura que s'havia iniciat plena d'ensurts en el Partit Popular. Una de les principals tasques a realitzar era mantenir la cohesió del PP balear després de les sortides, per diferents motius, de Gabriel Cañellas i Cristòfol Soler. Per començar, almenys tenia la base d'una majoria absoluta.

Encapçalà la candidatura del Partit Popular a les eleccions autonòmiques de juny de 1999 i, en aquests moments, és president i portaveu del grup parlamentari popular en el Parlament de les Illes Balears. Fou elegit president del Partit Popular de les Balears en el IX Congrés Regional, celebrat el 2 d'octubre de 1999. En aquest congrés, Matas aconseguí ser candidat únic després de vèncer les ressistències de les famílies canyellista i vergerista, i de convèncer el candidat alternatiu, Joan Forcades, de retirar-se.

Matas arribà al Govern balear de la mà de Cañellas, però aviat es desmarcà del que havia estat el líder màxim i absolut del partit durant 13 llargs anys. Cañellas no perdonà la traició.

Matas suposava el relleu generacional, la sintonia amb el centrisme aznarista i una nova manera de fer política basada més en la imatge i la modernitat tecnològica, res a veure amb el conservadurisme i el populisme canyellista. El Consolat de la Mar s'omplí de joves amb masters universitaris que sabien idiomes i informàtica.

La derrota dels comicis autonòmics del 13 de juny de 1999 el posaren en una difícil situació a l'hora d'optar a la presidència del partit, ja que molts sectors l'assenyalaven com a responsable de la desfeta que suposava la pèrdua del poder, però Matas mostrà una confiança absoluta en les seves possibilitats i en obtenir el suport suficient per aconseguir el seu objectiu. Ho assolí sobradament, amb un 80% de vots dels compromissaris.

Matas hagué de passar pel mal tràngol de ser el primer president del Govern i el primer candidat del PP que perd unes eleccions autonòmiques. El retall de tres diputats suposà la desaparició de la majoria absoluta popular i la constitució d'un nou govern de progrés format per tota la resta de partits de l'arc parlamentari balear. Així, Matas ha encapçalat fins ara una oposició de partit únic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris