cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

El PSOE comença l'oposició esgrimint el cas Ercros contra el ministre Piqué

El PNB critica el «continuisme» i CiU valora el nomenament de dos catalans

El PSOE va començar ahir l'oposició al nou Govern esgrimint el cas Ercros contra el nou titular d'Exteriors, Josep Piqué. A més, considerà una «autèntica provocació» el nomenament de Pío Cabanillas com a ministre portaveu, i digué que aquesta designació era un agraïment «pels serveis oferits amb la seva labor sectària» al capdavant de RTVE. El PNB es va afegir a les crítiques i va posar de relleu que, tot i el secretisme de José María Aznar, el nou Gabinet demostra un «continuisme absolut i sense grans novetats», especialment pel que fa a la permanència de Mayor Oreja a Interior. CiU, de la seva banda, ressaltà la fortalesa de l'Executiu, que mescla experiència política i renovació, i que inclou dos ministres catalanes.

Segons el portaveu de la Comissió Política del PSOE, Máximo Díaz Cano, és «una autèntica provocació» que s'hagi nomenat Piqué com a responsable d'Exteriors, ja que «qui representarà tots els espanyols» a l'exterior, «s'ha distingit, entre altres coses, por no ser un contribuent exemplar» en referència al cas Ercros.

Pel que fa al nomenament de Cabanillas, afirmà que és una «desconsideració coherent amb la seva tasca al davant de l'ens públic de RTVE» i subratllà que Cabanillas «ha tingut el dubtós honor de merèixer el retret de tots els grups parlamentaris, llevat del PP i de provocar una denúncia davant la Junta Electoral».

El portaveu del PNB al Congrés, Iñaki Anasagasti, no es mostrà molt sorprès per la permanència de Jaime Mayor Oreja com a ministre d'Interior, ja que, després del discurs de confrontació de la investidura «necessitava el mateix ministre per continuar la mateixa confrontació i la recerca de solucions policíaques, a l'hora de resoldre el problema de la violència d'ETA».

Anasagasti destacà el continuisme que caracteritza el nou Executiu i posà de manifest que un ministeri com el d'Afers Estrangers «tan desitjat pels pesos pesants» hagi recaigut en un «just arribat» com és Josep Piqué. També qualificà de «novedós» el fet que Rodrigo Rato no sigui vicepresident primer, sinó segon. El president de la Generalitat, Jordi Pujol, valorà com a «positiva» la inclusió de dos ministres catalans, Anna Birulés i Josep Piqué, en el nou Govern perquè coneixen Catalunya i això evitarà certes actituds que poden néixer de la ignorància i el desconeixement d'aquesta comunitat.

Pujol declinà fer una valoració global del nou Gabinet perquè un «judici sobre el Govern només pels noms no el podem fer; l'hem de fer en funció de la política que desenvolupi, que està marcada pel seu president», digué, en espera que es concreti l'oferta de diàleg que manté Aznar.

Les organitzacions ecologistes, de la seva banda, demanaren al ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, més diàleg i participació en aquest ministeri, que no existí, segons aquests grups, amb Isabel Tocino.

De moment, el director de Greenpeace Espanya, el mallorquí Xavier Pastor, declarà que Matas perdé la presidència del Govern balear per la seva «denostada política mediambiental», que fou molt criticada pels ecologistes. «La part positiva del nomenament és que és un home dialogant».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris