nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
16°

Galindo i Elgorriaga, condemnats a 71 anys per l'assassinat de Lasa i Zabala

Absolt Vera i Argote del delicte d'encobriment i a tots, de pertinença a banda armada

La Sala Penal de l'Audiència Nacional ha condemnat el general de la Guàrdia Civil Enrique Rodríguez Galindo i Julen Elgorriaga, exgovernador civil de Guipúscoa, a 71 anys de presó a cada un pels delictes de detenció il·legal, lesions i assassinat de José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala. El tribunal absolgué Rafael Vera i Jorge Argote del delicte d'encobriment pel qual estaven processats, i condemnà a 69 anys el tinent coronel de la Guàrdia Civil Àngel Vaquero. L'exsergent de la Guàrdia Civil Enrique Dorado Villalobos i el cap retirat Felipe Bayo, que estan a la presó d'Alcalá Meco, han estat condemnats a 67 anys i 8 mesos de presó cada un. L'Audiència els ha absolt a tots del delicte de pertinença a banda armada.

Els cinc condemnats hauran de pagar una indemnització de manera conjunta i solidària, de cinquanta milions de pessetes als hereus dels joves assassinats, als quals correspondran 25 milions de pessetes per família. L'Audiència Nacional considera adequada la quantitat pels «molts anys que han tardat les famílies a conèixer el parador dels seus fills, amb el dolor que la incertesa genera». A més, declara l'Estat responsable civil subsidiari.

El relat de fets provats de la sentència de l'Audiència Nacional pel «cas Lasa-Zabala» afirma que els cinc condemnats, Rodríguez Galindo, Elgorriaga, Vaquero, Dorado i Bayo, varen decidir matar Lasa i Zabala i fer-ne desaparèixer els cossos enterrant-los amb calç viva. La sentència assenyala que al llarg de 1983 Rodríguez Galindo i Julen Elgorriaga, en tenir coneixement que al Ministeri de l'Interior s'anava obrint camí la idea d'acceptar la realització d'accions violentes contra membres d'ETA refugiats al sud de França, varen decidir que ells hi havien d'intervenir».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris