algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
20°

Els nacionalistes celebren l'Aberri Eguna amb el compromís de la lluita comuna

Xabier Arzalluz afirma que ETA retarda la data de la independència d'Euskadi

81064

El president del PNB, Xabier Arzalluz, i el president basc, Juan José Ibarretxe.

Les organitzacions nacionalistes, tant polítiques com sindicals, han intentat enguany que la commemoració de l'Aberri Eguna (Dia de la Pàtria Basca) serveixi per recompondre la unitat que queda debilitada després de la ruptura de la treva d'ETA el mes de novembre passat. Els partits nacionalistes advocaren ahir a tots els pobles d'Euskadi per avançar en la construcció nacional per assolir la sobirania i la territorialitat «sense violència ni imposicions», a la vegada que el PP basc acusà el PNB d'insistir en una estratègia rupturista. Del seu costat, el portaveu d'EH a l'Ajuntament de Pamplona, Patxi Zabaleta, demanà ahir a la coalició abertzale que es pronunciï a favor d'una «treva unilateral» d'ETA.

El Partit Nacionalista Basc, Eusko Alkartasuna (EA) i Euskal Herritarrok (EH) celebraren ahir el Dia de la Pàtria Basca davant de tots els ajuntaments d'Euskadi i amb la seva aposta comuna per l'avanç en la construcció nacional d'Euskadi. Mentre que el Partit Nacionalista Basc convocà els seus afiliats i simpatitzants a la Fira de Mostres de Bilbao, EA realitzà el seu míting en el frontó Jai Alai de Gernika i EH, al Poliesportiu Anaitasuna de Pamplona.

En un manifest realitzat per Udalbiltza (Assemblea de Municipis Bascs) i que va ser llegit davant dels ajuntaments bascs, PNB, EA i EH proclamaren en la celebració d'aquest Aberri Eguna «la reafirmació de la identitat basca i la convicció que el poble basc és una nació». El document recorda que aquest dia se celebra des del 1931 amb l'objectiu de «reunir tots els bascs per proclamar la nostra identitat i manifestar que som una nació, i com a tal ens corresponen uns drets polítics; Udalbiltza proclama aquests drets».

La institució municipal adverteix en el text del perill que pugui suposar per a la identitat dels pobles el procés de globalització de l'economia i de la cultura. «Per fer front a aquest fenomen d'uniformització és necessari definir i aclarir els elements polítics, institucionals, econòmics i culturals de què disposa el nostre poble», explica.

En aquest sentit, realitza una crida a la ciutadania basca perquè celebri l'Aberri Eguna amb el fi d'aprofundir «en la consciència nacional, democràtica d'EH, posant en marxa instruments per avançar com a poble a l'hora de fer front a aquests reptes». «El nostre poble s'enfronta a obstacles difícils de superar, la nostra voluntat és vèncer-los», indicà.

D'altre costat, el president del PNB, Xabier Arzalluz, afirmà ahir que ETA «sap molt bé que mai no guanyarà la guerra» i que no entén que «com més utilitzi les armes, més obstaculitzarà la política nacionalista unida i retardarà la data de la nostra independència».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris