cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

PNB, EA i EH celebren avui l'Aberri Eguna apostant per la construcció nacional

Enguany la jornada es commemora amb la ruptura de la treva d'ETA de rerefons

79312

Una imatge de la jornada de celebració de l'Aberri Eguna de l'any passat.

PNV, EA i EH celebren avui plegats l'Aberri Eguna (Dia de la Pàtria Basca) davant tots els ajuntaments d'Euskadi per donar suport a la crida realitzada per Udalbiltza, Assemblea de Municipis Bascs. El PNB i EA celebren juntament amb EH el Dia de la Pàtria Basca amb l'aposta comuna d'avançar cap a la construcció nacional. L'horabaixa, però, cada formació té previst continuar la celebració per separat. El PNB ho farà a la Fira de Mostres de Bilbao, EA en el frontó Jai Alai de Gernika i EH en el Poliesportiu Anaitasuna de Pamplona. Enguany el Dia de la Pàtria Basca es commemora amb la tornada a les armes per part d'ETA i amb les contínues crides, tant del PNB i EA com dels partits no nacionalistes, perquè el desarmament sigui irreversible. Tot i això, les formacions liderades per Arzalluz i Errazti mantenen la seva esperança que l'estratègia de diàleg iniciat amb l'esquerra abertzale propiciï, en principi, un altre alto el foc, i posteriorment aconseguir la pau.

En el seu manifest amb motiu de l'Aberri Eguna, el Partit Nacionalista Basc adverteix ETA que si no es desterra tota expressió de violència, «cada un portarem el nostre camí, com abans», però es reafirma en la línia que ha seguit, fins que no comprovi que el seu plantejament ha fracassat. Afegeix que «la col·laboració dels nacionalistes és necessària per assolir la construcció nacional».

En semblants termes realitzà la seva declaració de l'Aberri Eguna, EA, que reclama un Euskadi en pau i amb un nou marc juridicopolític. La unitat dels partits abertzales no seria necessària només per afrontar el procés de contrucció nacional, sinó també per fer front a «la campanya immisericorde, injusta i descarnada» de què, al seu judici, és objecte el nacionalisme basc. Gorka Knörr també realitzà una crida als no nacionalistes perquè s'uneixin a la celebració de l'Aberri Eguna recordant que «els socialistes celebren el Dia de Catalunya sense cap complex».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris