cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
24°

Aznar transmet al rei que el seu Govern estarà marcat pel diàleg polític i social

La majoria del PP impedeix que el BNG tengui grup propi al Congrés

El president del Govern en funcions, José María Aznar, transmeté ahir al rei que el seu projecte en aquesta nova legislatura estarà marcat pel diàleg polític i social amb els partits i els agents socials. El president de la Comissió Política del PSOE, Manuel Chaves, conversà també amb Joan Carles I, a qui traslladà la necessitat que el Govern impulsi en aquesta legislatura el desenvolupament autonòmic d'Espanya, cercant mecanismes de cooperació amb els partits polítics i amb les comunitats autònomes.

Aznar, que tancà la ronda de converses que el rei inicià dilluns passat, assegurà que el seu triomf electoral a les urnes «aclareix qualsevol tipus de dubtes i d'incerteses respecte de quin serà el suport polític i parlamentari, i l'elecció del president del Govern».

Subratllà que ha començat una nova etapa política a Espanya i recalcà que el «desig, la determinació i l'ambició» del PP és aprofitar-la «al màxim». En aquest sentit, explicà que ha transmès al rei que en aquesta legislatura mantindrà les línies bàsiques d'estabilitat política que inicià el 1996 i posarà en marxa els eixos fonamentals de diàleg. Pel cap de l'Executiu, aquesta política de diàleg s'ha reflectit en l'acord que el PP ha subscrit amb Coalición Canaria. Digué que també ha mostrat un criteri obert a consideracions que puguin fer altres formacions polítiques, en concret CiU.

En aquesta línia de «dialèg», la majoria del PP en la mesa del Congrés impedí ahir que el BNG pugui tenir grup parlamentari propi en base a «una interpretació objectiva» del Reglament de la Cambra, decisió que l'oposició considerà que és la primera mostra del «corró» polític per «arbitrària i inconstitucional». En la reunió de la Mesa, que durà unes quatre hores, s'acordà que es constitueixin com a grup els diputats del PP, el PSOE, CiU, IU, el PNB i Coalición Canaria, aquests darrers amb suport dels tres parlamentaris d'UPN, formació que representa els populars de Navarra.

No obstant això, es rebutjà que els tres diputats del BNG formassin grup amb suport d'un de CiU i un altre del PNB, ja que el PP estimà que, si bé compleixen l'exigència reglamentària de disposar de cinc escons, no es pot considerar que els parlamentaris catalans i bascs estiguin avalats pel quinze per cent dels vots en les seves circumscripcions, el segon dels requisits.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris