algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
18°

EH només anirà al Parlament basc quan es parli de sobirania i construcció nacional

Madrid creu que aquesta absència a la Cambra basca acosta les eleccions

62878

Arnaldo Otegi (centre) oferí una conferència de premsa.

Euskal Herritarrok anuncià ahir que limitarà la seva presència en el Parlament basc a debats sobre la sobirania i la construcció nacional. Aquesta decisió ha duit el Govern a assegurar que les eleccions autonòmiques basques estan «més properes» del que diu el lehendakari Juan José Ibarretxe, que apunta al 2002. De la mateixa manera, PP, PSOE i IU consideraren que, si el Govern basc no té suports suficients, es veurà obligat a convocar eleccions avançades. El PNB, del seu costat, reconegué que la decisió de la coalició abertzale deixa l'Executiu d'Ibarretxe en una situació «molt difícil».

Els parlamentaris d'EH només acudiran a la Cambra basca quan s'hi debatin temes referents a la sobirania basca i a la construcció nacional, segons avançà el portaveu d'EH, Arnaldo Otegi, que justificà aquesta decisió en el document que la coalició va subscriure en les passades eleccions autonòmiques, anomenat «Acord nacional».

Explicà que en l'actualitat EH «té les mans lliures» per actuar perquè no hi ha acord parlamentari, alhora que instà PNB i EA a aclarir les seves postures entorn de si estan disposats a mantenir una aposta autonomista i de gestió del marc actual amb el PP i el PSOE», o contràriament, aposten per EH i un nou marc per assolir la construcció nacional. Només si es decideixen per la segona alternativa, donarà suport a l'Executiu basc. El portaveu d'EH assenyalà que, en el cas que s'avançassin les eleccions autonòmiques, la formació que representa faria una reflexió per decidir quina hauria de ser l'aposta de l'esquerra abertzale.

Aquest anunci provocà de seguida la reacció del Govern central. Així, el portaveu de l'Executiu, Josep Piqué, assegurà que és de «sentit comú» afirmar que el final de la legislatura d'Euskadi està «cada vegada més a prop», o almenys, el final de l'actual esquema d'«equilibris polítics».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris