algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
21°

Xabier Arzalluz acusa ETA de mentir i d'endarrerir la reconstrucció nacional

Els partits bascs i el bisbe Setién lamenten la decisió i demanen que no es faci efectiva

El president de l'EBB del PNB, Xabier Arzalluz, acusà ahir ETA de «mentir», ja que ha afirmat que no es produí cap acord el 1998 perquè l'organització no volgué acceptar les condicions que li proposà el seu partit. En aquest sentit, instà ETA a explicar al poble basc les raons per les quals posa fi a la treva.

Així mateix, acusà l'organització de mentir sobre les raons amb què ha mirat de justificar el final de la treva. En concret, es referí a les crítiques que la banda armada realitza cap a PNB i EA per no haver complert quant al suposat acord al qual, segons ETA, haurien arribat.

Arzalluz indicà que, prèviament a la treva, l'agost de 1998, ETA els va presentar un acord en el qual els plantejaven que declararien una treva indefinida si els partits nacionalistes acceptaven anar conjuntament cercant la territorialitat, i la sobirania del poble basc a través d'una institució que abastés tots els bascs.

Sobre aquest punt, assenyalà que transmeteren a l'organització que acceptaven l'acord amb una sèrie de condicions que apareixen «al dors» d'aquell document, i que és el que, segons Arzalluz, ETA no ha mostrat.

A més de les crítiques a ETA, Arzalluz indicà que el procés s'estava podrint i que els moments d'estancament són «perillosos». Al seu judici, s'ha produït una postura d'immobilisme; i ha denunciat que els que havien de moure's, en el moment en què es mantenia la treva, no ho han fet. El president de l'EBB carregà contra el PP que, al seu judici, no s'interessa per la pau, o únicament li interessa la pau a través de «la derrota».

Per la seva part, el lehendakari, Juan José Ibarretxe, confirmà ahir la vigència del compromís de suport parlamentari que uneix l'Executiu basc amb EH, i assegurà que «ara més que mai cobra vigència el compromís del Govern i dels partits en què es fonamenta (PNB-EA-EH), amb l'aposta inequívoca per les vies polítiques i democràtiques».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris