cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

Garaikoetxea renuncia a ser reelegit cap d'EA per solucionar la crisi del partit

Considera que s'equivocà en acceptar continuar en el càrrec en el darrer Congrés

65046

Alguns afiliats no pogueren evitar els plors i la seva emoció davant l'acomiadament del seu líder.

El president d'Eusko Alkartasuna, Carlos Garaikoetxea, anuncià ahir per sorpresa la seva decisió «irrevocable» de no presentar-se a la reelecció del càrrec, que ha ocupat des que ell mateix fundà el partit fa 13 anys. Així mateix, durant el seu discurs d'obertura del V Congrés de la formació nacionalista que tingué lloc ahir i avui a Pamplona, afegí que deixa en mans del partit el seu càrrec com a portaveu parlamentari d'EA. El sector crític de la formació indicà que la decisió de Garaikoetxea respon a l'«esperit de renovació que s'ha reclamat des de la militància».

«Amb emocionada gratitud pel suport que m'heu donat tants d'anys, vull anunciar-vos que he pres la decisió irrevocable de no ser de nou candidat a la presidència d'EA». Així de contundent Carlos Garaikoetxea anuncià als 845 assistents del Congrés de Pamplona la seva intenció d'abandonar la presidència del partit, tal vegada en un intent de posar fi a la crisi oberta fa diversos mesos en la formació, després de la dimissió com a secretari general d'Inaxio Oliveri.

El ja president sortint d'EA emmarcà la seva decisió en un «esperit de renovació» del partit i, segons recordà, va voler prendre'l en l'anterior congrés. «Possiblement llavors vaig cometre un error en acceptar la proposta de continuar en el càrrec», indicà Garaikoetxea, qui, tot i això, agraí la «confiança i el suport que m'heu donat durant tants d'anys». Va estendre també aquest agraïment als afiliats del partit, als quals, assegurà, «mai no podré agrair suficientment tot el suport i afecte rebut durant tots aquests anys».

La decisió del president d'EA tingué repercussió fora del partit. El portaveu del PNB en el Congrés, Iñaki Anasagasti, mostrà el seu respecte per la decisió de Garaikoetxea, a la vegada que mostrà la seva preocupació per «tot el que pugui suposar una pertorbació dins d'un partit polític germà, com en aquest cas». Afegí que el PNB intentarà que dintre del nacionalisme no hi hagi, després d'aquest fet, cap casta de «terratrèmol ni de convulsions perquè això a Madrid cau molt bé i a Euskadi molt malament».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris