algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Pujol reclama millor finançament i més poder polític en el discurs d'investidura

PSC i ERC titllen de «cortina de fum» i de «buit» el parlament del candidat de CiU

81170

El candidat del PSC, Pasqual Maragall, saluda Pujol abans de començar el discurs.

«No podem fer un país d'alt nivell europeu amb el pitjor finançament d'Europa». Aquest va ser l'eix central del discurs de CiU a la Presidència de la Generalitat, que Jordi pujol pronuncià ahir al Parlament de Catalunya. L'oposició en ple va valorar de manera molt negativa la intervenció del que ha estat cap de l'Executiu catala en els darrers 19 anys, tancant la porta "només el PP va deixar mig oberta" a donar suport a la primera votació d'investidura que es durà a terme avui.

Els quatre «grans compromisos» que Pujol va anunciar ahir es basen, a més del finançament, en l'augment del poder polític per al Principat, el creixement econòmic i el desenvolupament de l'Estat del Benestar. El líder de CiU assegurà que «si no milloren el nostre finançament i el nostre poder polític no podrem fer aquell país» que reclamava el president de la Generalitt republicana Francesc Macià, «un país de llibertat i respecte, d'alt nivell cívic, autoexigent, generós, culte i sensible».

Pujol es mostra pessimista envers el futur, ja que, a pesar d'haver assolit 404.000 milions de pessetes extra gràcies a la seva gestió a Madrid, el dèficit fiscal català «continua essent insuportable». Un fet que, finalment, acabara afectant «les nostres institucions i la nostra mateixa identitat». Així, Jordi Pujol va afirmar que l'objectiu principal de la legislatura, si ell és president, serà la creació d'un nou sistema de finançament que, d'una manera substancial, incrementi els nostres recursos», per fer de Catalunya «un país de primera fila.

L'estiu del 2001 és la data establerta per obrir aquesta negociació i, pel president de Convergència, que Catalunya vegi incrementada la seva capacitat pressupostària rau en «la voluntat política» dels partits espanyols.

Pasqual Maragall, candidat del PSC, qualificà l'al·locució de Pujol com a «buida d'esma, sense cap indicació de cap on hem d'anar: hores d'ara, els pactes no estan fets i hem hagut d'estar una hora i mitja sentint el no-res». L'exbatle de Barcelona es va mostrar molest perquè Pujol «no ha fet cap gest cap a la força política més votada, tan sols per parlar de les condicions del proper mandat que ja veurem quant durarà».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris