algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
16°

EH es desmarca de PNB i EA i s'oposa a condemnar la violència al carrer

La posició «abertzale» viola l'acord del pacte però no el trenca

El grup parlamentari d'Euskal Herritarrok (EH) impedí ahir, amb els seus vots en contra, que s'aprovàs una esmena del PNB i d'Eusko Alkartasuna (EA) en la qual es recollia part de l'acord de legislatura amb la plataforma «abertzale»; però afegia que la violència al carrer dificulta el procés de pau a Euskadi. El lehendakari, Joseba Ibarrexte, descartà que la postura d'EH suposi la ruptura del pacte de legislatura.

El Parlament basc debaté una proposició socialista on es demanava el suport a les paraules del lehendakari en el ple de Política General "en la qual considerà la violència al carrer com a una «pràctica contrària als drets humans» i demanà el seu cessament inmediat. Davant aquest text, el PNB i EA presentaren una esmena a la totalitat en la qual es recollia part del pacte de legislatura amb EH; encara que afegint-hi un nou paràrgraf sobre el fet que la «violència no només no hi contribueix, sinó que dificulta el procés polític emprès». No obstant això, la plataforma «abertzale» optà per no donar suport a l'esmena rubricada pels dos partits que conformen el Govern basc i amb els quals manté un acord parlamentari. Aquesta postura impedí que la iniciativa sortís endavant.

Després del desmarcament d'EH, el lehendakari Jon Joseba Ibarretxe descartà una ruptura del pacte de legislatura. «L'acord continua absolutament en vigor, entre altres coses, perquè les firmes no es poden esborrar. El camí no és tornar cap enrere, sinó complir el que està acordat», explicà.

Segons Ibarretxe, el necessari no és que es posin d'acord els socis del Govern i els que circumstancialment li donen suport "en relació a EH", sinó que tots els partits polítics estiguin d'acord. Es limità a dir que «el desacord ha estat pur tràmit».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris