algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Breus

• EUSKADI

HB proposa abstenir-se en les generals El membre de la Mesa Nacional de HB Karmelo Landa assenyalà que la seva formació proposa a la ciutadania basca l'abstenció política en les pròximes eleccions generals, amb l'objectiu de «llevar legitimitat al intrusisme espanyol» en el procés d'Euskadi. A més, advocà perquè Udalbiltza (l'Assemblea de Municipis d'Euskal Herria) passi de ser una institució simbòlica a una «actuant», amb un «Govern i Parlaments nacionals». En una entrevista conceduda al diari Gara Landa indicà que els bascs s'haurien d'abstenir en les «eleccions espanyoles». «Estam en un encreuament de vies i el que hem de fer és tancar el pas al tren del tancament de punts de vista i la imposició espanyoles a través de l'abstenció», apuntà. Al seu judici, així, es donaria «via lliure al tren del procés de construcció democràtica d'Euskal Herria». EP.

El PNB respecta la proposta d'HB El president del Parlament basc, Jon Mari Atutxa (PNB-EAJ), afirmà ahir que la proposta d'HB perquè la ciutadania s'abstengui en les pròximes eleccions generals li mereix «el més absolut dels respectes». Atutxa realitzà aquestes manifestacions a Pamplona, on participà en els actes programats amb motiu del Nafarroa Oinez, la festa de les ikastoles navarreses. El president del Parlament basc i conseller d'Interior del Govern basc en l'anterior legislatura assenyalà que cada líder i organització política pot suggerir a les seves bases «el que li plagui». «Aquest és un dret que a ells els assisteix. Per tant, a mi em sembla absolutament respectuós el que ells es decideixin per aquesta sortida», indicà.EP.

PP diu que HB «té por de la democràcia» El secretari general del PP d'Euskadi, afirmà ahir que la proposta d'HB que la ciutadania s'abstengui en les pròximes eleccions generals és una mostra del seu tarannà «antisistema i antidemocràtic», el que, al seu parer, hauria de fer reflexionar el PNB. El representant del PP basc assenyalà que aquest plantejament reflecteix que HB té «por» de la democràcia i que «no es troba còmoda» en aquest terreny. «Està acostumada a altres mètodes per imposar els seus criteris», afegí. EP.

EH i HB podrien integrar una coalició HB i EH podrien desaparèixer per donar pas a una altra coalició més àmplia, que aglutinàs tota l'esquerra abertzale, i en la qual s'integrarien partits com a Batzarre, Zutik i Hasi, segons assenyalà ahir en una informació publicada pel diari Deia. En ella s'indica que la Mesa Nacional que serà elegida per l'Assemblea Nacional d'HB a final de desembre tindrà com a objectiu fonamental la de gestar el «procés constituent» d'una nova «unitat popular». EP.

HB i PNB tornen a negociar Guipúscoa PNB i EH reprendran aquesta setmana les converses per arribar a acords a la Diputació de Guipúscoa que possibilitin l'estabilitat del Govern foral, segons confirmaren fonts de la formació jeltzale (PNB-EAJ). Ambdós partits tenien previst haver-se reunit el passat dimecres, dia 13, però l'encontre va quedà posposat a petició de la coalició abertzale després de l'atac i crema del mas de la lletrada del PNB Pilar Zuriarrain. EH insisteix en el seu desig d'entrar a formar part de l'Executiu foral, mentre que el PNB pretén reeditar l'acord de legislatura que manté amb la coalició en el Govern basc.EP.

• INTERIOR

Mor un «okupa» a València A primera hora del dematí se certificà la mort del jove J.L.E., de 32 anys, l'okupa que resultà ferit dissabte en caure en l'interior del Teatre Princesa de València, segons confirmaren fonts de l'Hospital General de València, qui anunciaren la intenció de la família de donar els òrgans del mort. El jove arribà al centre hospitalari la matinada d'ahir, en estat molt greu, amb politraumatismes i hemorràgia cerebral, «lesions pràcticament irreversibles», informaren els metges. L'«okupa» havia participat en els incidents del teatre juntament amb 51 companys que foren detinguts.EP.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris