lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

Xile demana a Londres la llibertat de Pinochet per causes humanitàries

L'acusació diu que aquesta petició oficial no afecta el procediment judicial

62920

L'advocat Joan Garcés, que exerceix l'acusació popular en el cas Pinochet.

El Govern de Xile sol·licità ahir formalment al de Gran Bretanya la llibertat del general Augusto Pinochet per raons humanitàries, informà el ministre de Relacions Exteriors, Juan Gabriel Valdés.

Una nota oficial va ser lliurada ahir, a Londres, al Ministeri d'Afers Exteriors, perquè al seu torn la faci arribar al ministre de l'Interior, Jack Straw, va dir Valdés a la ràdio Cooperativa de Santiago i després de participar en una reunió del Comitè Polític de Ministres, en el Palau de La Moneda.

Segons la legislació británica, la darrera paraula en matèria d'extradicions la té el ministre de l'Interior, que està facultat per modificar els dictàmens judicials per causes humanitàries o per mala salut de l'afectat.

El general Pinochet va ser detingut a Londres el 16 d'octubre de l'any passat, a requeriment del jutge espanyol Baltasar Garzón, que el processà per genocidi, terrorisme i tortures i sol·licità la seva extradició.

Dia 8 passat, el jutge britànic Ronald Bartle, en una sentència de primera instància, concedí l'extradició del senador vitalici, sota 34 càrrecs de tortura i un de conspiració per torturar, fet que llançà per terra les esperances de la seva defensa i del Govern xilè d'aconseguir una decisió favorable per la via judicial.

Del seu costat, els advocats de les acusacions particular i popular en el cas coincidiren ahir a assegurar que la petició xilena no afecta el procediment judicial. El lletrat Joan Garcés va dir que «les decisions polítiques del Govern de Xile són alienes al procediment estrictament judicial», mentre que Virginia Díaz, que exerceix l'acusació en nom d'Izquierda Unida, qualificà la notícia de «cortina de fum del Govern de Xile» per no jutjar finalment Pinochet.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris