nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

La Justícia britànica fa una passa més cap a l'extradició de Pinochet

La defensa de l'exdictador recorrerà contra la sentència, que pot ajornar el procés fins a dos anys

65684

Les mans vermelles dels detractors de Pinochet s'alçaren com a símbol de la sang vessada.

El jutge Ronald Bartle sentencià ahir a favor de l'extradició de l'exdictador Augusto Pinochet a Espanya pels 35 casos de tortura i un de conspiració per a la tortura que presentà la Fiscalia. A més, el magistrat assenyalà que s'ha de tenir en compta les tortures psicològiques que han patit els familiars dels desapareguts. El mateix Pinochet, en una declaració llegida en el tribunal, assegurà que Espanya «no ha proporcionat una sola prova que mostri» la seva culpabilitat i assenyalà que la sentència està «motivada políticament».

«Es reuneixen totes les condicions per no deixar-me altra opció que posar el cas del senador Pinochet a disposició del ministre d'Interior que haurà de decidir», assegurà el jutge Bartle en la seva sentència.

A més, Bartle assenyalà que s'ha de tenir en compte les tortures psicològiques que han sofert els familiars dels desapareguts durant el règim militar. «D'acord amb la informació que tenc en relació amb les al·legacions de després de desembre de 1998, constitueixen uns actes de tortura i conspiració per la tortura pels quals el senador Pinochet no gaudeix d'immunitat», subratllà el magistrat, indicant que la Convenció Internacional contra la Tortura adoptada pel Regne Unit el 1988 era «universal». «Per tant, en la meva opinió, això hauria de ser jutjat en un tribunal (...) Respecte de les desaparicions, l'efecte en les famílies dels desapareguts poden constituir una tortura mental», exposà.

Del seu costat, la defensa de Pinochet, encapçalada pel lletrat Clive Nicholls, llegí una declaració del seu defensat en la qual assegurà que «és una violació de la sobirania xilena» i que «els esdeveniments a Xile no tenen res a veure amb Espanya». «Des de fa temps està clar que la meva extradició està motivada políticament i sol·licitada per raons polítiques», afegí el general, que s'ha assabentat de la sentència a la seva residència del comtat de Surrey, als afores de Londres, després d'haver estat autoritzat a no assistir al tribunal pel seu estat de salut.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris