cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

El Banc d'Espanya insta a equiparar els salaris a l'IPC de la zona euro

Ara l'increment és del 2'38%, el doble de la inflació a la UE, l'1'1%

El Banc d'Espanya insta el Govern i agents socials que referenciïn els salaris a la inflació de la «zona euro», segons indica en l'informe anual sobre 1998, fet públic ahir. L'autoritat monetària considera que la contribució dels salaris serà decisiva per garantir el manteniment de la competivitat de l'economía espanyola a l'entorn de la Unió Monetària. Reconeix que la moderació salarial ha estat una pauta de comportament que s'ha estès a tots els sectors de l'economia però adverteix que la contenció dels costs laborals en els serveis pot ser insuficient des del punt de vista dels guanys de productivitat del sector.

Així, entén que, per evitar, en general, que els costs salarials a Espanya comprometin una evolució adequada de la competivitat «és desitjable que els salaris evolucionin agafant com a referència la inflació de la zona de l'euro en el seu conjunt i que s'adaptin a les divergències sectorials o empresarials de productivitat».

Els darrers contractes signats fins el maig, via negociació col·lectiva entre patronal i sindicats, freguen un increment salarial del 2'38%, el que suposa més del doble de l'IPC harmonitzat de la zona euro, que es troba en l'1'1-1'2, per cent.

D'altra banda, el Banc d'Espanya insta l'Executiu a practicar en els pròxims mesos una política fiscal «de tall restrictiu», que inclou un «control estricte de despesa» per compensar l'efecte expansiu dels baixos tipus d'interès. Al seu judici, aquesta política afavorirà la transició cap a l'equilibri pressupostari i permetrà recuperar marge d'actuació anticíclica per si fos necessària la seva utilització en els propers anys.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris