cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

Anguita, disposat a abandonar després de la desfeta electoral

Castellanos creu que la cúpula ha d'assumir el fracàs amb la dimissió i presenta la seva

86268

Víctor Ríos (esquerra) conversa amb Julio Anguita.

Després del fracàs d'IU en els comicis europeus i les reiterades peticions de responsabilitats en el si del partit, el seu coordinador general, Julio Anguita, posà el seu càrrec a disposició de la Presidència Federal de la coalició, així com ho anuncià el cap de llista del partit al Parlament europeu, Alonso Puerta, qui assegurà, no obstant això, que «no té sentit plantejar la dimissió d'Anguita perquè les responsabilitats són col·lectives». Aquesta iniciativa va ser acceptada per l'anomenada Tercera Via d'IU i els representants d'Espai Alternatiu, mentre que els dirigents del PCE, majoritari en la coalició, rebutjaren aquesta possibilitat, segons fonts dels tres sectors.

El fracàs electoral d'IU va ser aixecar la llebre sobre qui adjudicar les responsabilitats. La reunió de l'Executiva Federal que es mantingué ahir a la seu d'Olimpo per fer examen de consciència del perquè de la pèrdua de 4 regidors dels 9 que aconseguí en les anteriors eleccions europees, no només serví per avaluar la trajectòria del partit, sinó també per presentar la dimissió del seu líder.

Al tancament d'aquesta edició, la Presidència estava reunida i no es descartava que el cessament d'Anguita es votàs a la matinada, segons confirmaren fonts del PSOC i de l'anomenada Tercera Via. A darrera hora d'ahir, només es coneixia sobre això que la Tercera Via i els representants d'Espai Alternatiu, que encapçala Jaime Pastor, acceptaren la renúncia, mentre que els dirigents del PCE rebutjaren la proposta.

Durant la seva compareixença, Julio Anguita advertí davant la Presidència Federal que dimitirà de la seva responsabilitat si es canvia «una coma» de l'actual discurs polític d'IU, tot i la fallida electoral i proposà la creació d'una comissió, formada per dotze responsables, que representin totes les sensibilitats de la coalició, perquè analitzin els resultats electorals i presentin una proposta política al Consell Federal, que tindrà lloc previsiblement el dia 26.

De la seva banda, el president del PASOC, Pablo Castellano, considerà que tota la direcció d'IU ha d'assumir la seva responsabilitat pel fracàs electoral mitjançant la dimissió, per permetre als militants que posin al capdavant de la coalició els qui considerin que poden dur a terme el projecte d'aquesta força política: «Senyors, aquí tenen vostès la Direcció, facin amb ella el que els sembli convenient». Això suposaria la convocatòria d'una assemblea extraordinària, una opció suggerida per Castellano i confirmada per Puerta.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris