nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

El PP guanya en nou comunitats, el PSOE en tres però la gran perdedora és IU

Els socialistes vencen a Astúries a costa d'uns populars implicats en el cas Marqués

Els resultats obtinguts en les eleccions autonòmiques de les distintes comunitats d'Espanya no disten molt de les que vaticinaven els sondeigs electorals. Així, totes les comunitats mantindrien els mateixos governs amb l'excepció del Principat d'Astúries on, després de l'anomenada «crisi asturiana», el PP perd aquest govern que, no només recupera el PSOE; sinó que ho fa amb majoria absoluta. D'altra banda, els socialistes ratifiquen la majoria absoluta en les dues comunitats que ja controlaven "Castella-la Manxa i Extremadura" i el PP manté la majoria absoluta a Múrcia, València, Cantàbria, Madrid, la Rioja i Castella i Lleó i continuarà governant en la resta de les comunitats, però perdent la majoria absoluta a Balears.

A Astúries, el PP perd sis dels 21 escons que va obtenir en les eleccions del 95, per la qual cosa es queda amb quinze escons perdent la majoria que li arrabassa el PSOE que passa dels desset escons que tenien als 24 obtinguts en aquests comicis. El nou partit format per Sergio Marqués, Unió Regional Asturiana (Uras) ha aconseguit tres escons en la seva primera aparició a les urnes.

En la comunitat de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón revalida la seva majoria absoluta en aconseguir 55 escons, un més dels que va obtenir el 95. El PSOE guanya sis diputats més dels que va obtenir en els passats comicis i aconsegueix un total de 39 escons i també en aquesta comunitat IU és la gran perdedora en passar de 17 diputats a vuit.

A Castella i Lleó el PP manté la seva majoria absoluta malgrat perdre un escó en quedar entre 49-50 escons, amb la qual Juan José Lucas és reelegit per al seu tercer mandat. Els socialistes pugen, com en la resta de les comunitats a costa d'IU, que perd diputats.

En la Comunitat Valenciana, un dels feus dels populars, Eduardo Zaplana, repeteix mandat i aconsegueix tornar a aconseguir majoria absoluta en obtenir 49 escons guanyant set diputats respecte als del 95. El PSOE guanya tres escons i obté 35 diputats. Unió Valenciana i Bloc no obtenen representació.

També a Múrcia, guanyen els populars que a més aconsegueixen majoria absoluta mantenint el mateix nombre d'escons que varen obtenir en els comicis del 1995, 26. Els socialistes guanyen tres escons, per la qual es queda amb 18 diputats, justament els tres que perd IU, que tan sols obté un diputat. A Cantàbria el PP obté la majoria absoluta en aconseguir vint escons en el Parlament, mentre PSOE-Progressistes aconsegueixen catorze escons i el PRC cinc diputats.

A La Rioja, el Partit Popular manté la seva majoria absoluta en aquesta comunitat, en obtenir 18 escons "un més que en el 95" davant els 13 del PSOE "que també guanya un escó" i dos del Partido Riojano que manté la mateixa representació. Una altra vegada és IU la gran perdedora que desapareix del Govern de la Rioja en perdre els dos escons que ostentava. En la comunitat aragonesa el PP té la majoria guanyant un escó més que en els anteriors comicis quedant amb un total de 28 escons.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris