cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
22°

Els espanyols voten avui en uns comicis que serviran d'orientació als generals del 2000

Cent mil membres dels cossos i forces de seguretat garantiran la tranquil·litat

Més de 34 milions d'espanyols acudiran avui a la cita electoral per elegir els seus 64 representants en el Parlament Europeu, per decidir la Presidència de 13 comunitats autònomes i per designar els que seran els seus nous representants municipals, després d'una campanya marcada per la proximitat de les generals i en la qual els líders polítics estatals acapararen tota l'atenció. Si fa cinc anys els resultats de les europees varen ser el càstig per al PSOE pels casos de corrupció, enguany serviran de termòmetre dels tres anys de legislatura del PP. A més, els socialistes tenen en joc augmentar el seu poder autonòmic, després del gir del mapa polític el 1995, i revalidar els seus feus a Castella-La Manxa i Extremadura. Quant als ajuntaments, a Euskadi i Navarra es lidiarà una batalla pròpia marcada per la treva; el PP aspira a revalidar el seu triomf a Madrid i a Barcelona tot apunta que la Batlia continuarà sent socialista.

Durant la campanya, els líders de les dues principals formacions de l'Estat han preferit l'insult, les desqualificacions i acusacions en lloc de la informació i l'explicació dels seus programes.

El punt màxim de les desqualificacions l'assolí l'expresident del Govern Felipe González que arribà a dir que «Anguita i Aznar són la mateixa merda», encara que posteriorment rectificà substituint el qualificatiu de «merda» pel de «cosa». Un altre dels temes estrella va ser el presumpte «frau del lli», sobre el qual els socialistes insistiren a esquitxar la cap de llista popular a les europees, Loyola de Palacio, de la qual asseguraren que està «socarrimada».

Els dirigents i candidats populars tingueren els seus propis recursos per atacar el PSOE amb temes com la falta de lideratge d'aquest partit després de la renúncia de Josep Borrell o amb burles sobre les primàries socialistes en les quals el president del Govern, José María Aznar, va ser el més enginyós en assegurar que «en el PSOE, el que havia se'n va anar, i el que vingué convocà unes eleccions primàries, anunciant que si les perdia, se n'anava. I el que les va convocar les perdé, i el qui perdé es quedà. Al quart, se'l carregaran també».

No obstant això, no tots els grups han seguit aquesta línia, ja que IU ha lliurat la seva pròpia batalla duent a terme una campanya antiOTAN. En la seva incansable i particular guerra contra l'Aliança Atlàntica, les paraules del coordinador general de la coalició, Julio Anguita, s'han anat escalfant fins el punt d'arribar a assenyalar que el secretari general de l'OTAN, Javier Solana, és «tècnicament un criminal de guerra».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris